Pages

02 February 2009

Otkrili su ga

Sećate se ruskog akademika koji predviđa propast zapada, raspad Amerike i njeno rasparčavanje između Kine, Meksika, EU i Rusije. Tada sam rekao da je samo pitanje dana kada će ga pronaći srpski katići i kalajići i evo ga, dobio je mesto u NIN-u i NSPM. Sada u intervjuu tvrdi da su Obamimu pobedu iskonstruisali moćni ljudi u Americi i kao dokaz navodi to što je u Vašingtonu video da se prodaju majice sa likom Obame a skoro ništa od McCaina. Tada je sve shvatio. Da je pitao prodavce lepo bi mu rekli da je Vašington, delom zbog demografije, 95% za Obamu, ali to bi mu pokvarilo teoriju po kojoj valjda Služba nabavlja maijce i raspoređuje ih prodavcima.

Pošto je u pitanju bivši analitičar KGB-a, interesuje me kako ide uzročnost. Jedna mogućnost je da on i dalje radi za novu verziju KGB-a i sve ovo lupeta u propagandne svrhe. Ali druga je da akademik veruje u to što priča, a da je KGB na prvom mestu propao baš zato što je zapošljavao ovako pronicljive analitičare.

Znam da je prvi odgovor popularniji, ali mislim da je druga mogućnost potcenjena. Kao i kod svih ostalih štetnih državnih politika, uzrok mogu biti ili glupost ili zlo. Zlo je obično popularnije objašnjenje (interesne grupe, tajkuni, službe) ali ja više verujem u glupost.

A kakve to ima veze?

Još jedna istinita, ali neverovatna činjenica je da su poljoprivrednici toliko siromašni da nemaju dovoljno novca za repromaterijal iako je poljoprivreda jedina ostvarila spoljnotrgovinski suficit prošle godine. 

Cene stanova u Beogradu

Blic piše da drastično opada potražnja za stanovima u Beogradu ali i da se cena za sada ne menja.

Najslabija prodaja bila je u novembru i decembru kada se, kažu u agencijama, na prste jedne ruke mogao nabrojati broj prodatih stanova, a ponuda nikad nije bila veća. Trenutno se u centralnim opštinama Beograda prodaje oko 300 starih i oko 200 stanova u izgradnji.

Eksperti iz agencija za nekretnine pak "argumentovano" tvrde da će cene stanova biti veće nego ikad. Naime, slabija potražnja će usporiti izgradnju novih stanova što će posledično, jednog dana, uticati na rast cena.

Postoji realna opasnost da će tada cene na tržištu nekretnina biti veće nego ikada - kaže Nebojša Nešovanović, rukovodilac Odeljenja za procene u kompaniji za nekretnine „King strdž”.

Polako Nebojša. Manja izgradnja sledeće godine plus neprodati stanovi od ove i prošle godine ne znače manju ponudu. Naprotiv. Cene stanova će prvo pasti ili će prodaja ostati slaba kao što je sada. Pitanje je kome se više žuri, da li investitorima koji su zarobili novac ili kupcima koji mogu neko vreme i da žive u iznajmljenim stanovima? Ja se kladim na kupce. Kupovinu stana trenutno treba odložiti bez obzira na Nebojšinu analizu.