Pages

15 May 2007

Zdrav razum

Koliko se sećam, prvi koji je javno izjavio da Kosovo ne treba Srbiji bio je Aleksandar Tijanić, dok je još bio novinar. To je nekako prošlo neprimetno, a onda je pre godinu ili dve usledio Goran Svilanović, po kome su osuli drvlje i kamenje zbog ove jeresi. Međutim, sada se tako nešto može pojaviti čak i u Politici: pogledajte odličan tekst Jova Bakića.

Komentatori na sajtu Politike su pobesneli.

Mugabe i održivi razvoj

Pošto je u proteklih 30 godina na vlasti ekonomski i politički uništio zemlju za koju se mislilo da će biti najpropsritetnija zemlja Afrike, Robert Mugabe je dobio priznanje od Ujedinjenih nacija. Zimbabve je postao novi predsedavajući Komisije za održivi razvoj UN.

Probaću da budem objektivan

Dakle, kandidati za novu Vladu Srbije...

Prvo, žao mi je što nema Ivane Dulić-Marković, Dragora Hibera, Aleksandra Vlahovića, Goge Matković, Gaše Kneževića i, izgleda, Milice Bisić. Drugo, ima ljudi koje apsolutno ne poznajem - poput Saše Dragina (ekologija), Milice Čubrilo (dijaspora) i Aleksandre Smiljanić (telekomunikacije) i od kojih ne znam šta da očekujem.

Treće, mislim da je većina kandidata dosta dobra. Što se DS-a tiče, dobro je što finansije neće držati partijski čovek (bilo da ministar bude Milica Bisić ili Mirko Cvetković). Mislim da će Vuk Jeremić trpeti veoma velike napade sa svih strana (pre svega od DSS-a), ali da može da se pokaže kao dobro rešenje jer je MIP više nego zreo za ozbiljno čišćenje. Ako to pokrene, mislim da bi mogao da za sebe pridobije podršku. Od Dušana Petrovića očekujem da konačno krene reforma pravosudja, jer je to sektor koji je u obe Vlade loše prošao. Mislim da će se Šutanovac snaći u odbrani. Boža Đelić će biti u položaju engleske kraljice - imaće visok status i nikakvu vlast. Jedini ozbiljan problem imam sa Milosavljevićem u poljoprivredi.

Mislim da je DSS odabrao solidne ministre iz dosadašnje Vlade da nastave (ako se zanemari Jočić). Popović, Lončar i Naumov su promenili resore, s tim što očekujem od Popovića više hrabrosti u energetici nego što je Naumov pokazao. Mislim da će Samardžić voditi resor Kosova mnogo bolje nego što bi to radila Sanda Rašković. Bubalo je ipak ispao dobar ministar privrede i priveo je privatizaciju društvenih preduzeća do pred kraj (setite se samo najava DSS-a iz 2003. i 2004. da će zaustaviti privatizaciju). U trgovini suštinski neće imati šta da radi (samo tržišna inspekcija i Robne rezerve). Mislim da je imalo mesta i za Vladetu Jankovića. Da li ga nema zato što nije hteo da glasa za Tomu, ne znam. Velja ko Velja, ima dovoljno svojih poslanika da nisu mogli bez njega.

Što se G17 tiče, mislim da su trebali da daju zdravstvo za poljoprivredu. U zdravstvu skoro ništa sistemski nisu uradili u prošlih 5-6 godina, a u poljoprivredi su bili jako dobri. Dinkić, kao drugi superministar (pored Velje) će se verovatno dobro snaći. Mislim da on ima hrabrosti da dovrši privatizaciju društvenih i da onda krene u privatizaciju državnih preduzeća. Oko regionalnog razvoja očekujem puno priče i nikakve rezultate.

Sve u svemu, nije to tako loše. Još kada bi pristupili WTO, potpisali SAA i imali neki aranžman sa MMF-om, kao mehanizme ograničavanja, mislim da bi ovo mogla da bude dobra Vlada. Možda i bolja od one Đinđićeve. Biće zanimljivo gledati kako funkcionišu tandemi Dinkić - Djelić i Đilas - Ilić.

Zašto sam protiv restitucije

Predstavljen je Nacrt zakona o denacionalizaciji. Država je za te svrhe predvidela 4 milijarde evra koje će podeliti u vidu obveznica sa rokom dospeća do 20 godina.

To se zove denacionalizacija, ali ja bih radije zvao običnom preraspodelom dohotka. To je 4 milijarde evra poreskih obveznika rođenih posle 1945, koji ne snose nikakvu odgovornost za postupke Titovog režima i koji su i sami bili lišeni svojine i građanskih prava sve do pada komunizma.

Što se mene tiče, restitucija je slučaj Olsonove kolektivne akcije interesnih grupa, opravdane sumnjivim moralnim argumentima. Ovde je raniji i potpuniji post o tome zašto sam protiv restitucije.