Pages

01 March 2008

Oblanda

Istoričar Slavenko Terzić:
Nije to bio „albanski vilajet“. On je obuhvatio celu Staru Srbiju, znači, Rašku oblast Kosovo i Metohiju i Skopsko-tetovsku oblast. Drugo, u tom vilajetu Albanci nisu činili većinu, već Srbi i ostali Sloveni. Treće, Srbija 1912. godine, nije ratovala protiv Arbanasa, već zajedno sa balkanskim hrišćanima za oslobođenje od Osmanskog carstva. Četvrto, Albanci su kao deo osmanskih trupa fanatično ratovali protiv balkanskih hrišćana do kraja rata.

Drugim rečima, Albanci su 1912. bili većina na samom Kosovu. Ali zašto nam to Terzić tako ne kaže, nego sve zavija u otomanski vilajet koji je obuhvatao i delove Srbije i pola Makedonije, pa su onda u takvom vilajetu Sloveni (Srbi, Makedonci i današnji Bošnjaci) bili većina. Zašto lepo ne kaže, dobro bili su većina na Kosovu, ali, ovo i ono...

I kome treba verovati, našim državnim istoričarima koji ovako uvijaju istinu do neprepoznatljivosti, ili nezavisnim stranim autorima, neke od kojih smo ranije pominjali? I zašto plaćamo SANU, da bi nas lagali?

Nekad ih čak i šamaraju

Срби своју нетрпељивост према Кфору и Унмик-полицији исказују где год стигну: вичу на њих приликом контрола на администрaтивним прелазима, псују их, некад их чак и шамарају, користећи чињеницу да због тога „мировњаци” ипак не смеју да употребе оружје.

Iz Politike.