Pages

11 February 2008

Najgori poslovni poduhvat u istoriji?

Blog Marginal Revolution daje link na možda najružniju zgradu i (po meni) jedan od najgorih poslovnih poduhvata u istoriji ljudskog roda - hotel sa 3.000 soba koji se gradi u Pjongjangu, Severna Koreja. Čak mi se da je ovo daleko gore od čuvenog brodogradilišta u Bugojnu i solane u Drvaru, koje su izmislili Nadrealisti.

Ryungyong Hotel treba da bude 22. najviša zgrada na svetu, ali ima nekoliko malih problema. Prvo, strancima je zabranjeno da putuju u Severnu Koreju, tako da stranih turista nema. Drugo, domaće stanovništvo umire od gladi, tako da nema ni domaćih turista. Svejedno, to nije sprečilo slobodarsku vlast Severne Koreje da otme novac od gladnog naroda i da ga uloži u ovu monstruoznu građevinu.

Kad to vidim, shvatim da onaj poduhvat na Crnom Vrhu nije bio uopšte tako strašan. Naš diktator je ipak bio skroman čovek.

PS: Izmišljeni Dnevnik iz 1972. godine u kojem je najavljeno otvaranje brodogradilišta u Bugojnu, možete videti ovde. (YouTube, 7 minuta)

Nismo se tome nadali

B92 javlja da je pšenica u Srbiji najskuplja u Evropi. Nisam uspeo da proverim tačnost ovog podatka, možda Marko može da pomogne. U svakom slučaju ova vest je verovatno iznenadila kreatore poljoprivredne politike. Verovatno su očekivali da su zabranom izvoza rešili problem skupe pšenice. Izgleda da su ih prevarili skladištari koji čuvaju robu dok joj ne poraste cena. TR je pozivajući se na racionalnost poslovnih ljudi to i predvideo prošlog leta ovde i ovde.

Sada eksperti predlažu interventan uvoz 200,000 tona neocarinjene pšenice kako bi se sprečio rast cene hleba. Nije mi jasno zašto ne predlažu permanentno ukidanje carine na uvoz pšenice jer bi samo tako dugoročno garantovali najpovoljnije cene hleba. Pošto je sada valjda dokazano da uredba o zabrani izvoza pšenice ne funkcioniše možda bi mogli i to da ukinu. Samo se nadam da u nekom naletu genijalnosti ne pomisle kako bi kontrola cena ili neka druga netržišna mera mogla da reši problem i jednim udarcem nanesu štetu i proizvođačima i potrošačiima.