Pages

16 April 2008

Realnost

Konzervativac je liberal kojeg je stvarnost odžeparila, rekao je Irving Kristol. Liberal on koristi u američkom smislu, što praktično znači levi liberal ili socijaldemokrata.

Evo vesti koja se pojavila ovih dana: 33-godišnja Italijanka Giuseppina Pasqualino koja je krenula na autostopersku turneju da promoviše svetski mir, obučena kao mlada na venčanju i noseći cveće, pronađena je mrtva u Turskoj, ubijena posle silovanja.

To podseća na drugi slučaj, dosta stariji ali ubedljiviji, čiji detalji se mogu naći ovde: Jednog dana 1969. godine policija u Montrealu je stupila u štrajk. U roku od dva sata od početka štrajka opljačkana je prva banka. Krenula je masovna krađa po pradavnicama, zbog čega su ih vlasnici brzo zatvorili, što se onda pretvorilo u lomljavu izloga i otvorenu pljačku. Napadani su hoteli i restorani, taksisti iz jednog udruženja su eksplozivnim napravama napali drugo jer je imalo monopol na vožnje do aerodroma. Do kraja dana načinjena je materijalna šteta od današnjih 11 miliona dolara, opljačkano je 6 banaka, ubijen jedan pokrajinski policajac, sve dok uveče na ulice nije izvedena vojska da zaustavi haos. U Kanadi.

Kada mislite velike misli o kapitalizmu, socijalizmu, svetskom miru, spoljnoj politici, anarhzmu i tako dalje, uvek treba krenuti od ljudske prirode. Ako imate iluzija o tome, svaki sledeći zaključak će biti pogrešan. Od toga da vas niko na putu kroz Tursku neće dirati, do zabluda u ekonomiji ili politici. I pogrešne ekonomske ideje kao što su na primer "država u ekonomiji može odrediti strateške sektore i podržati ih" ili "vanstranački stručnjak može dobro upravljati državnim preduzećem" se na kraju krajeva mogu svesti na pogrešne predstave o nama samima.

2. amandman

Ovu priču sam dobio u jednom od onih "send to all" mejlova i nisam proveravao podatke. Mislim da je priča indikativna i zanimljiva:

U SAD ima 700,000 doktora
Godišnje ima 120,000 nesrećnih slučajeva sa smrtnim ishodom
Nesrećni slučajevi sa smrtnim ishodom po doktoru iznose 0.171

U SAD ima 80 miliona komada oružja
Godišnje ima 1,500 nesrećnih slučajeva sa smrtnim ishodom
Nesrećni slučajevi sa smrtnim ishodom po vlasniku oružja iznose 0.000188

Naravoučenije: Doktori su 9,000 puta opasniji od oružja. Zabranimo doktore pre nego što stvari izmaknu kontroli.

Just in time management

Policija jako efikasno hapsi lekare koji rade po privatnim bolnicama. Još da uhapse nekoga iz državne službe pa da im čovek stvarno skine kapu. Ali lekari i ministarstvo se tamo još nisu dogovorili da li je dozvoljeno kritikovati mudro rukovodstvo bolnice, dok je krivična odgovornost lekara stvar teorijske rasprave.

Blogovi

Ovde: Bush, Putin, McCain, Hugo Chavez, Hillary, Obama, Sarkozi, Bono i mnogi drugi. Moj omiljeni za sada je Bena Bernankea.

Svi su naravno lažni.

Interesantno

Student iz Cincinnatija traži da univerziteti dozvole da studenti nose oružje da bi se zaštitili od potencijalnih ubica. Ja mislim da je glupo dozvoliti studentima da nose oružje i drago mi je što u Americi univerziteti, koji su uglavnom privatni, imaju prava da donose tu vrstu odluka.