Pages

22 October 2010

Kolateralna korist lupetanja

Sindikati u Srbiji su jadni u svakom pogledu. To nije ništa novo. Neki su u dobu polutki i sličnih besmislica. Drugi halabuču, a onda nisu u stanju da izvedu ni 100 "gladnih radnika". Treći su klasični drumski razbojnici koji u dilu sa državom štrajkuju, iako radnicima u takvim firmama ama baš ništa ne nedostaje. Ima i onih sa mentalitetom drumskih razbojnika koji su toliko namireni da samo po inerciji 1.9 malo zaprete, tek da se ne zaboravi da je sudbina Srbije da neko bude plaćen mnogo iznad proseka za sličan rad, a da ima očajan output.

Danas smo videli klasično lupetanje, sa elementima tipa 3, jer to je ipak najunosniji sindikalni rad. Gospodin kome su stavovi slični stajlingu, reče da firme treba oduzeti bitangama. Ja moram da se saglasim sa ovim principom. U potunosti. Kako je privatno vlasništvo u Srbiji nepovredivo (valjda, ustav je naša sigurna brana relanosti) firme treba oduzeti bitangama. Javne firme, društvene firme, firme koje se predstavljaju da su državna tela treba da budu privatizacijom/gašenjem lišene menadžmenta bitangi. Kamo sreće da se to uradi. Takođe, bitangama koje su de facto vlasnici jer uživaju vlasnička prava u privatnim firmama iako nisu formalni vlasnici, takođe treba onemogućiti da rade sve ono što rade bitange. Ako bi se sprovela ovakva maksima obračuna sa bitangama Srbija bi mnogo brže postala prosperitetna zemlja.

Ljubisav bitange vidi negde drugde. Umesto da pokušava da bude Tito, Krcun ili neka druga bitanga iz šume, dovoljno je da kaže da svi u Srbiji treba da imaju ista prava i da za sve zakon važi jednako. Ako bi to bio slučaj, bitange koje on vidi bi postale uzorni borci za sijaset prava, ne zato što to vole nego što bi konačno bili izloženi sudu tržišta.

Kao svaki pravi srpski demagog nalupetao je on još dosta toga za kratko vreme, ne želeći da poveže posledice i uzroke i tražeći rešenja koja bi posledice učinile još gorim. Žalosno je što su ovakvi sindikati istinski neprijatelji radnika, a sreća je da su nesposobni za bilo šta osim da naprave povremenu štetu i preduzetnicima i bitangama.

Jednom braća

Ko nije već gledao, neka obavezno pogleda ESPN-ov dokumentarni film "Once brothers" na You Tube-u. Film govori o jugoslovenskoj košarci, odnosima Divca i Dražena Petrovića, ratu...

Deo je dužeg serijala 30 for 30.

Ja svakako nisam neki jugonostalgičar, ali mi nije bilo lako dok sam gledao film.