Pages

19 September 2007

Praksa, najsavršeniji oblik teorije

Pričao mi je drug danas kako je, ako se igra pametno, statistički nemoguće izgubiti na ruletu. Izneo je teoriju da ako svaki naredni ulog dupliraš i kladiš se na istu stvar ne možeš da izgubiš. Na primer, uložite dolar na crno, izgubite, zatim uložite dva na crno, izgubite, uložite četiri.... itd. Kada god dođe crno zaradićete više nego što ste izgubili.

Pošto je zvučalo logično a bili smo pomalo dokoni, dogovorili smo se da proverimo teoriju na delu. Na ruletu smo igrali kolone (odnos 1:3) i počeli smo sa ulogom od 25. Ideja je bila da igramo jednu kolonu dok ne dobije. Na žalost, nismo imali neograničen budžet već smo mogli da igramo samo 6 ruku (25, 50, 100, 200, 400, 800). Bilo nam je jasno da teorija kaže da se igra beskonačno, ali tri kolone i šest krugova je zvučalo prilično pozitivno. Naravno pukli smo, i kolona koju smo igrali se pojavila u sedmom krugu kada više nismo imali žetona. Ne znam zašto ali pao mi je na pamet Monty Hall problem, a ne Kockar Dostojevskog.

Takođe, setio sam se definicije ekonomije: Nauka koja istražuje alokaciju ograničenih resursa radi ostvarivanja maksimalnih ciljeva (otprilike). Tek sada kapiram zašto je ovaj deo oko ograničenih resursa bitan. Škola se plaća.

Efikasna skupština

Juče je u Poligrafu bio predsednik skupštine, Oliver Dulić. Trudio se čovek koliko je mogao, ali tema ovog posta nije on. Tema je voditeljka koja insistira na "efikasnosti parlamenta".

Naime, izgleda da ona smatra da se efikasnost parlamenta meri isključivo brojem donetih NOVIH zakona. Izmene i dopune zakona, po njoj, nisu toliko bitne, kao ni ratifikacije tu nekih međunarodnih sporazuma.

Prvo, nisu svi zakoni podjednako bitni. Izmene i dopune nekog poreskog zakona, kojima se menja samo poreska stopa, mogu biti mnogo značajnije nego usvajanje celog novog zakona, recimo Zakona o srpskoj enciklopediji. Drugo, pored broja, mnogo je značajniji kvalitet nekog zakona. Ako će da usvoje 50 loših zakona, onda nam je radikalska i LDP-ovska opstrukcija rada parlamenta jedini spas. Treće, harmonizacija sa EU mnogo više podrazumeva menjanje postojećih, nego donošenje novih zakona. Skoro sve što je zakonom uređeno u EU je zakonom uređeno i u Srbiji, ali na drugačiji način. Odluka da li će se donositi novi, ili menjati postojeći zakon je često čisto estetska.

Zašto mislim da je to problem? Pa zato što javnost forsira Skupštinu da "radi nešto", čak i ako za time nema potrebe. Tako je skupština pod pritiskom da stalno nešto radi, menja i dopunjava. Ako poslovni ljudi nešto ne vole, to je nestabilan zakonski okvir. Mnogi od njih su mi rekli da im manje smetaju loši propisi nego stalno menjanje propisa. Pored poslovnih ljudi, sa stalnim promenama propisa problem imaju i oni od kojih se očekuje da ih sprovode - sudovi i državna uprava, koji su potpuno sluđeni.

Da se ja pitam, ja bih efikasnost skupštine, naravno, merio brojem UKINUTIH zakona.

Nesavršene informacije

Bračni par iz Zenice se razvodi pošto su oboje uhvaćeni na delu u on-line aferama. Sana se zabavljala sa Prince of Joy, dok se njen muž Adnan zaljubio u Sweetie. Ironično, sajber ljubavnici su bili oni sami.

Sana, 27, said: 'I was suddenly in love. It was amazing, we seemed to be stuck in the same kind of miserable marriages. How right that turned out to be.' But when it dawned on her what had happened, she said: 'I felt so betrayed.'

Adnan, 32, said: 'I still find it hard to believe that Sweetie, who wrote such wonderful things, is actually the same woman I married and who has not said a nice word to me for years.'


Ovo je textbook primer nesavršenih informacija odnosno jedne od nesavršenosti tržišta za koju je Stiglic dobio nobelovu nagradu. Pošto bi zakon koji obavezuje sve osobe u chat sobama da se prestave sa punim ličnim podacima sprečio ovakve događaje, regulacija tržišta je posledično opravdana.