Pages

23 March 2008

Zlato 21. veka

Božidar Đelić kaže: Voda je zlato XXI veka, imajući u vidu šta se dešava oko klimatskih promena. Veoma brzo, veliki broj zemalja neće imati dovoljno pijaće vode. Na sreću, potpredsednik kaže da Srbija ima šansu jer imamo jak potencijal ali da ipak moramo da radimo na tome. Znači još uvek ne morate da točite zalihe.

Ljudi na vlasti su oduvek imali potrebu da šire paniku jer su shvatili da postojanje spoljnog neprijatelja jača podršku mudrom rukovodstvu. Nažalost, pošto je pravih ratova sve manje političari su se dosetili pa objavili ratove siromaštvu, drogi, raznim bolestima i slično. Bojim se da i Đelić po proverenom konceptu širi strah da bi obezbedio podršku. Stvarno ne znam kako ovo drugačije da objasnim pošto je valjda i deci jasno da voda neće biti zlato XXI veka. Neki političari kao da nisu čuli za desalinaciju ili kondenzatore.

Najpametniji u Srbiji

Koliko ekonomista ima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti? Ja sam našao jednog. Izvesni Časlav Ocić. Nema Ljube Madžara, valjda nije zaslužio. Ili to ili nema mesta od silnih pesnika, književnika, slikara, muzikologa, vajara i kompozitora. Mislim da bi prva odluka nove vlade trebala da bude ukidanje finansiranja SANU. Kada su već tako pametni neka zarade pare sami.