Pages

28 September 2006

Libertarec

Libertarec je slovenački tržišno liberalni blog.

Treba ga pratiti da bi se izbliza videlo koliko se slovenačka država meša u ekonomiju.

Jedna logička greška se često pravi u Srbiji je: "Pogledajte Sloveniju, tamo država ima mnogo veću ulogu, i zato im ide odlično".

Post hoc ergo propter hoc. Sloveniji ustvari ide dobro iako se država previše meša u ekonomiju.

Milton Friedman hor

Bizarno.

Medicina u Americi II

40 miliona ljudi u Americi nema zdravstveno osiguranje! To je najčešća primedba na američki (uglavnom) privatni sistem zdravstvenog osiguranja.

Razmislimo sada o ciframa. Prosečna plata u SAD je oko 36,000$. Posle poreza na dohodak (u proseku 20%, mada je tačna računica složena jer su stope progresivne i razlikuju se po državama), to je oko 2,400$ mesečno.

Oni koji kupuju zdravstveno osiguranje u proseku ga plaćaju 350$ mesečno individualno, ili 950$ mesečno ako je plan za četvoročlanu porodicu.

To su u proseku planovi koji se kupuju, a možete izabrati i jeftinije. Ako potražite na Googleu zdravstveno osiguranje dobićete ponude od 120$ mesečno pa nagore.

U SAD je nezaposlenost 5%, a prosečna plata 2,400$. Ko onda tamo nema zdravstveno osiguranje? Samo onaj ko neće. Ko je sklon riziku ili veruje da je zdrav a da andol može i sam da kupi u apoteci.

Dobro, postoji i druga grupa, a to su oni koji nemaju da izdvoje ni tih 120$ mesečno. Ali oni ionako dobijaju Medicaid, osiguranje za ograničeno sposobne, siromašnu decu i slično.