Pages

01 May 2012

I Ministarstvo omladine je nužno

Nakon zahteva za ponovnim formiranjem Ministarstva nauke, javili su se glasovi i za obaveznim očuvanjem Ministarstva omladine. Juče sam dobio mejl sa naslovom "Ministarstvo omladine se ne sme ukinuti", a u samom mejlu, između ostalog, piše:

Zalažemo se za to da Ministarstvo omladine ostane kao samostalna institucija koja se sistematski i ozbiljno brine o mladima u Srbiji.

I pored brojnih problema i mesta za unapređenje omladinske politike, mladi u Srbiji prvi put imaju Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan za njeno sprovođenje u okviru kojih je podržano više od 1 000 akcija i projekata. Od 2007. godine unapređena je i briga o mladima na lokalnom nivou otvaranjem 124 Kancelarije za mlade širom Srbije. Donesen je i Zakon o mladima kojim je prvi put prepoznat omladinski rad i omladinsko organizovanje čime su stvoreni uslovi za osnivanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Ako se ovako nastavi, sledeća Vlada će imati 30-ak ministarstava.

Breitbart, američki Litvinenko?

Evo, kao mali odmor od srpskih izbora jedna verujem zanimljjiva priča iz Amerike.

Andrew Breitbart je bio konzervativni medijski mogul, sa nekoliko vrlo posećenih sajtova u vlasništvu, i vrlo vešt u korišćenju novih medija u propagandne svrhe. Recimo, dvoje njegovih ljudi su se 2010 predstavili kao prostitutka i makro tražeći od osoblja levičarskog NGOa ACORN savete kako da formiraju "biznis". I dobili su savete, sa sve detaljima kako da zavaraju policiju, šta da rade u vezi poreza itd. Pošto su se ti snimci pojavili na internetu, ACORN (vrlo blizak Obami) je izgubio kongresno finansiranje i ugašen je. Takvih primera Breitbartovog medijskog aktivizma ima dosta. Breitbart je postao poznat kao "medijski ratnik", i vrlo neomiljen u levičarskim krugovima, ali vrlo popularan među konzervativnim hard coreom.

Sredinom februara ove godine on je na konzervativnom skupu CPAC (video ovde) direktno zapretio kako će da objavi neke video snimke do kojih je u međuvremenu došao, a koji prikazuju Obamu kako se za vreme koledža druži sa Bil Ayersom, vođom terorističke grupe Weather Underground. Pomenuo je da ima više takvih traka i da će ih pokazati uskoro. Nekoliko dana kasnije je za neke novine rekao "sačekajte 1 mart, da vidite šta će da se desi".

29 februara, samo nekoliko sati pre nego što je navodno trebalo da objavi te snimke koji će "uništiti Obamu", Breitbart je naprasno umro od srčanog udara! Vraćajući se kući iz nekog kafića, pao je na pločnik, izgubio svest, i iako ga je hitna pomoć brzo prevezla u bolnicu na putu je već bio mrtav. Interesantno da je policija LA-a odmah, pre bilo kakve istrage ili obdukcije, rekla da je umro od "prirodnih uzroka", srčanog udara. Iako je poznato da je Breitbart imao nekih srčanih smetnji ranije, stvar koja je odmah izgledala sumnjivo jeste ta neverovatna koincidencija da čovek umre nekoliko sati pre nego što se očekivalo da objavi neke meterijale koji mogu da obore američkog predsednika. Odmah su se pojavile razne spekulacije da ga je ubila vlada, administracija, Obama, CIA itd, čak i priča da je njegovoj ženi koja je znala nešto više njen sopstveni otac zapretio da ćuti ako joj je život mio (inače taj njegov tast je pola sata po Breitbartovoj smrti prvi izjavio da je ovaj umro od "prirodnih uzroka". Istu stvar je rekao i Breitbartov zamenik Pollack!).

Naravno, koincidicencije ove vrste su moguće: ok, čovek je imao srčanih smetnji, radio je mnogo, živeo pod stalnim stresom, nije spavao dovoljno, moguće da mu je srce otkazalo, iako je imao samo 43 godine. Ali, ako je tako, gde su trake? Ako je zaista bio običan srčani napad, njegovih saradnici bi trebalo da imaju te trake i da ih objave. Da stvar bude lepša, samo dan ili dva posle Breitbarotve smrti, njegov zamenik se pojavio na TV kod Šon Henitija i rekao da oni imaju neke trake, da će ih "pregledati", i da će ih u narednih nedelju dana prikazati na Foxu kod Henitija u emisiji.

To je meni odmah izgledalo sumnjivo: Breitbart je trebalo da ih objavi 1 marta, i sad odjednom nisu spremne, pa treba nedelju dana priprema. Ja sam u prvom trenutku pomislio da nikad ništa neće biti objavljeno. Međutim, desilo se nešto još misterioznije. Posle nekoliko dana Breitbartovi doglavnici su došli u emisiju kod Henitija i prikazali neki video iz ranih 1990ih gde Obama na Harvardu drži govor u kome podržava nekog profesora koji je bio u štrajku. Snimak je jedno veliko ništa, u njemu se Obama pohvalno izražava o radikalnom profesoru Derecku Bellu koji štrajkuje jer misli da na Harvardu postoji diskriminacija protiv crnaca. Obama se priseća kako je profesor Bell bio inspirativna figura za njega i njegove kolege i poziva pristne da otvore svoj um za njegove ideje.

Ispostavilo se vrlo brzo da to čak nije ni bila neka originalna traka, i da je već bila prikazana na nekoj televiziji pre više meseci. U svakom slučaju, Breitbart je možda bio malo "lud" i "na svoju ruku" ali svakako nije bio toliko glup, a još manje neobavešten da veruje da bi taj besmisleni i već objavljeni video mogao da uništi Obamu. Ponavljam, tokom svog nastupa na CPACu on najavljuje video nsimke Obaminog druženja sa Bill Ayersom i Bernardine Dorn. Ništa od tog nije prikazano, više od dva meseca posle Breitbartove smrti.

I kao šlag na tortu dolazi vest od juče. Naime, samo nekoliko sati pošto je izdao izveštaj u kome se preliminarno utvrđuje da je Breitbart umro od srčanog udara, šef lekarskog tima, inače po svemu što znamo zdrav čovek, je takođe naprasno umro! Po prvim nalazima policije, izgleda da je umro od trovanja arsenikom, i sumnja se da je ubijen. Zvanični, mainstream mediji ćute, ne objavljuju bukavno ni reč o ovome, uključujući i Fox news kao i Breitbartov megaposećeni sajt breitbart.com, koji sada vode njegovi najbliži saradnici.

Još jedna koincidencija? Nisam matematičar, ali verujem da je verovatnoća prilično niska.