Pages

08 November 2008

Hajekov razgovor sa studentima Stanforda

Ovde je raritetan ali vrlo zanimljiv razgovor F. A. Hajeka sa studentima Stanford Univerziteta negde 1970-ih godina. Pogledajte, ako uspete da se probijete kroz dosta loš ton i Hajekov potpuno strašan nem-engleski.:)

Raspravlja o nekim od osnovnih teorijskih pitanja, poput uloge cena, informacija, konkurencije, o odnosu inflacije i nezaposlenosti, demokratije i liberalizma, itd.

Još jedan mit o nafti

Na internetu se mogu naći interesantni tekstovi koji prognoziraju (tj. prognozirali pre par godina) kraj američke ekonomske dominacije u slučaju da nafta prestane da se prodaje u dolarima i da pređe, recimo na evro. Logika jednog takvog teksta je da zemlje danas skupljaju dolare da bi mogli da kupuju naftu. Naime, da cena drugih proizvoda poraste usled promene kursa, to neće toliko uticati na ekonomiju kao rast cena nafte, pa se centralne banke uglavnom odlučuju na štednju u dolarima da bi se zaštitile od valutnog rizika koje bi sa sobom nosila cena nafte.

U slučaju da nafta počne da se prodaje za evro (uradio Irak 2000. a Iran najavljivao 2006.), po ovoj teoriji bi motivisalo mnoge centralne banke da zamene svoje dolarske rezerve što bi rezultiralo velikom devalvacijom dolara i nemogućnošću Amerike da finiansira svoj trgovinski deficit. Naravno, berze bi odmah propale jer bi stranci povlačili svoje investicije iz Amerike a nezaposlenost bi porasla do neslućenih razmera. I sve zato što su arapske zemlje odlučile da prodaju naftu u evrima umesto dolarima.

Ova teorija nije tačna iz više razloga: Devizne rezerve centralne banke su u obveznicama i ne drže se da bi ih koristili za kupovinu nafte već zbog podloge sopstvenoj valuti. Dolar je, bar do sada, bio najstabilnija valuta i zato je omiljen za rezerve. Dodatni problem za evro je što obveznice u evru izdaju pojedinačno zemlje članice a ne EU. Čak i da većina država počne da čuva rezerve u evru to sigurno neće biti zbog nafte jer naftu ipak kupuju preduzeća a ne države. Takođe, troškovi konverzije valute iz dolara u evro su relativno mali i ozbiljnim igračima ne predstavljaju odlučujući faktor prilikom kupovine nafte. Evo šta su davno rekli Tyler Cowen i James Hamilton o ovoj temi.

Teoretičari zavere obožavaju mitove o nafti. Tako ispada da ste naivni ako ne verujete da je rat u Iraku počeo zbog nje. Nafta je u tom smislu nebitna.

Građanin sveta

Od 1953. postoji Svetska vlada (privatno udruženje) koja između ostalog izdaje i pasoše, pretpostavljate građanima sveta. To je svako ko plati 45 dolara. Najinteresantnije je što sa tim pasošem možete sasvim legalno da ulazite u nekoliko afričkih zemalja i Ekvador. Na njihovom sajtu možete da nađete i dokaze da su pasoši korišćeni u 150 zemalja između ostalog i dva puta u SFRJ (1990. i 1991.)

Ovakav pasoš je nađen i u kući glavnog osumnjičenog za ubistvo Ive Pukanića. Mislio sam da su kriminalci malo kreativniji.

EPS bez tendera

Hoće li ijedno javno preduzeće biti prodato putem tendera? Prvo su delovi NISa i Zastave prodati direktnim pregovorima a sada vidimo da ista sudbina čeka i EPS. Mislim da je najveći problem direktnog pregovaranja veća verovatnoća garantovanja zakonskog monopola na određeno vreme. Pogotovu ako država zadrži udeo vlasništva. Niža cena je sporedan problem.

Uticaj Grega Menkjua

Juče je Greg Menkju sa sajta nove Obamine administracije preneo tekst da administracija ima cilj da:

"se napravi plan koji će zahtevati od svih građana Amerike 50 časova rada u srednjim školama i 100 časova rada na koledžu svake godine"

Nekoliko sati pošto je Menkju o ovome pisao, reč "zahtevati" je izbačena, a i više se ne odnosi na sve građane, već samo na učenike i studente, ali neko je sačuvao originalni tekst.

Obama nije još ni seo u fotelju, a već ima planove da uvodi nebulozne obaveze. Sve zbog dece, naravno.

Reč dana

Kurir:
Nebojša Bakarec, član GO DSS, smatra da prostituciju treba uvesti u zakonske okvire, ali “da to bude deo borbe protiv prostitucije”.

- Kad ona uđe u legalne tokove, treba doneti niz zakona koji će dovesti do njenog postepenog smanjivanja, a potom i ukidanja. Prostitucija u suštini nema nikakvu društvenu funkciju. To što je to najstariji zanat na svetu, druga je priča, ali ona sama po sebi nije dobra - konstatuje Bakarec.

Do sada smo se pitali da li legalizacija povećava prostituciju ili ne a sada vidimo da može i da je smanjuje. Prvo je legalizujemo a onda donesemo niz zakona (!?) kojim bi je zabranili.

Evo starih postova o prostituciji.

OPEC u problemu

Neke članice OPECa pozivaju na dodatno smanjivanje proizvodnje nafte pošto prethodna redukcija od 1,5 miliona barela dnevno nije dovela do rasta cena. Angola, najnoviji član, pak poziva na strpljenje. Kažu još je rano, treba sačekati da prethodna odluka počne da deluje pre nego što nastave sa smanjivanjem proizvodnje. Angolanski ministar nafte greši, očekivanja su uračunata u cenu i već sada je jasno da najavljeno smanjenje proizvodnje nije značajnije uticalo na cenu nafte. Ustvari ne greši, jasno je to njemu, nego stidljivo priznaje kako nije lako biti član OPECa danas. Glupo mu je da se odriče profita u korist Rusije, Amerike, Norveške i ostalih proizvođača koji nisu članovi kartela i neće limitirati svoju proizvodnju. Ne može OPEC još dugo.

Rad oslobađa

Političari su najbolji kad su opoziciji -- šteta što ne mogu svi da budu opozicija odjednom. Čak je i Đelić jedno vreme bio klasični liberal.

Sada će biti uživanje pratiti transformaciju američkih republikanaca do koje će sigurno doći. Neokonzervativna elita "big government republikanaca" nikada nije ni dobila izbore, nego se infiltrilala i praktično kidnapovala vlast u Bushovoj administraciji. Sada ta ekipa neminovno odlazi u istoriju, a na scenu stupaju nova lica čiji će jedini izbor, ako hoće da povrate uticaj, biti vraćanje izvornim konzervativnim principima ograničene vlade i individualne odgovornosti.

Za početak preporučujem National Review Online i njihov blog. National Review je osnovao legendarni William Buckley 1950-ih, u vreme vrlo slično današnjem: kada konzervativizam nije bio cool nego neka vrsta stigme, kada se činilo da je kolektivizam nezaustavljiv, kada su ekonomisti naučno dokazivali da je socijalizam ekonomski superioran, vreme za koje je Milton Friedman govorio da su njegove pristalice mogle stati u telefonsku govornicu, a kada je pokojni Kejns bio ličnost godine Timesa magazina. Buckley je osnivanjem NR inspirisao pokret koji je doneo promenu atmosfere, izrodio prvo nominaciju Barryja Goldwatera a onda i pobedu Ronalda Reagana.

Nadamo se da će konzervativizam ponovo krenuti tim smerom, a National Review već obećava. Ovih dana je uživanje pratiti ih. Jedan od blogera je Johan Goldberg, pisac ovogodišnjeg bestselera "Liberalni fašizam" koji toplo preporučujem za prevod na srpski. Drugi post linkuje sa Obaminog novog predsedničkog sajta predlog za uvođenje radnih inicijativa ili neku vrstu obavezne društvene službe za sve građane, razblaženu verziju komunističkih radnih akcija, i komentariše u tri reči: Arbeit Macht Frei!