Pages

01 October 2006

Velika zavera kafenih tajkuna !!!

Kao savesni građanin, vazda budan i na sve podvale i marifetluke korporacija pripravan, saopštavam da sam razotkrio još jednu njihovu antisocijalnu rabotu. Naime, pronašao sam još jednu oblast (pored trgovine, piva, banaka i svega ostalog) gde je domaće tržište monopolizovano, a to je tržište kafe. A sama monopolizacija ovog tržišta je izvedena na najpodmukliji i najopasniji mogući način - podlim kartelskim dogovorom dominantnih firmi o kontroli cena.

Naime, ko uđe na sajt Maxi-ja (ako već nije stalni kupac kafe), moći će da vidi da su tri najveća dilera kafe kod nas - Grand, Donkafe i Centroproizvod, u najvećoj konspiraciji u modernoj poslovnoj istoriji, tajnim dogovorom odredili zajedničku cenu za 100 grama kafe od 54,50 dinara! Što je za svakog ko poznaje osnove politike konkurencije očigledan dokaz prekršaja zvanog price-fixing iliti "zajedničko određivanje cena".

Ovaj dopis ću uputiti direktno Komisiji za zaštitu konkurencije, očekujući promptnu reakciju na ovaj neviđeni akt narušavanja konkurencije i ugrožavanja blagostanja potrošača. Tim više što firme koje su upletene u ovu očiglednu zaveru kontrolišu zajedno verovatno preko 70% tržišta kafe, čime su antikonkurentski i antipotrošački efekti njihovog monopolističkog ponašanja mnogo veći.

I ubuduće ću nastaviti da pratim pojave monopolizacije tržišta u našoj zemlji i da uredno o svojim nalazima izveštavam nedležne komisije i agencije. I apelujem na druge građane da i oni pokažu malo više aktivizma, građanske svesti i socijalne odgovornosti za blagostanje potrošača, tj svoje. A od Komisije očekujem da otvori jedan telefon gde bismo mogli da zovemo sa prijavama protiv prekršilaca.

We the people...

Pa i Zakon o javnim skijalištima je dobrih godinu dana stajao na sajtu Ministarstva turizma pre nego što je bio usvojen. Zato je bio i javno debatovan.

A ustav je usvojen rekordnom roku, pre nego što ga je iko video.

Evo ključnih reči:

...Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima tajnim glasanjem, na mandat od pet godina, a prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo ... "

Tako i u ustavu Palestine piše da im je Jerusalem glavni grad.