Pages

07 March 2007

Muzu ljudi jarca

B92: Da li je tačno da je ugovorom Kuprumu dozvoljeno založno pravo od 100% da bi dobio kredit i otplatio ovu cenu, što je vrlo neuobičajeno, cenu koju je ponudio na tenderu?
Parivodić: To je opet detalj, vi mene pitate neke detalje iz ugovora, pitajte Agenciju za privatizaciju.
B92: To je vrlo važno, jer ako je to tako, onda smo mogli i vi i ja da ga kupimo.
Parivodić: Mislite? Nemam baš toliko para. (smeh)
B92: Siguran sam potpuno, ako bismo mogli da založimo kompaniju na osnovu koje... založili bismo RTB Bor koji kupujemo. Dakle, vama to nije poznato?
Parivodić: Nije, ne, ne.

Novinar B92 je uveren da je na tragu velike zavere, a ni Parivodiću nije prijatno. A ustvari se radi o uobičajenom načinu kreditiranja. I u Srbiji se svaki dan stanovi kupuju na kredit koji se dobije uz hipoteku na taj isti stan.


Na kraju krajeva, ako prodavac dobija svojih 400 miliona, zašto ga uopšte interesuje kako je kupac dobio kredit?

Slike

Uopšte nisam u modi, daleko od toga -- ali ovaj sajt je fenomenalan.

Nije trenutak

Većina privrednih komora u zemljama sa kojima imamo najznačajniju ekonomsku saradnja, poput Nemačke, Austrije, Grčke, Holandije ili Italije, funkcioniše na principu obaveznog članstva. Anglosaksonski model zasnovan na dobrovoljnosti prisutan je u SAD, Velikoj Britaniji i gotovo svim zemljama koje su izašle iz tranzicije. I kod nas se često čuju zahtevi da članstvo u PKS ne bude obavezno, ali (predsednik PKS Slobodan) Milosavljević smatra da još nije trenutak za to. (Danas)

Pa da, kada bi se sada tako naglo ukinula obavezna članarina to bi bilo pogubno za ekonomiju. A za Milosavljevića posebno, izgubio bi posao. Ne možemo čoveka tako da ostavimo na ulici. To bi bila neoliberalna šok terapija. Mora polako, potrebna je strategija za ukidanje prinudnog članstva u komori. Nemojte ono o irskom modelu shvatiti bukvalno, to mi samo pričamo, a radimo po modelu evropskih zemalja koje su još pre 20 godina potpuno prestale da rastu i zapošljavaju. Koje bi, da im se nije desilo otvaranje komunističkog bloka i internet revolucija, sa ovakvom regulativom do sada bile u Velikoj depresiji.

O proširenju Evropske unije

Šest meseci zatvora za kurdskog političara u Turskoj zato što je osuđenog kurdskog lidera Odžalana nazvao gospodinom.

Sa druge strane, engleski Economist uvek i svakome stavlja titulu, makar to bili Mr. Hussein ili Mr. bin Laden.