Pages

15 March 2007

Mediteranski tigar 2 i priključenija

Nije da sam neki ljubitelj EU, ali mi je jako zanimljiva vest da će Crna Gora danas parafirati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU. Isti onaj koji Srbija još nije parafirala, a možda će, jednog dana kad Mladić bude isporučen.

Dosta je zagonetno odsustvo komentara u našoj javnosti na ovu vest. Šta li misle velikodržavni patrioti što su tvrdili da je Crnoj Gori bolje sa Srbijom? Ako neko od njih čita TR molim da se javi.

Što se nas ostalih tiče, ovo rađa samo jednu misao: kako se otcepiti od Srbije. Ja, kao Šumadinac sam recimo imao neke ideje o obnavljanju Miloševog carstva sa prestonicom u Kragujevcu, ali osim Cige Kovačevića, malo ima entuzijasta za ovu ideju. Evo ja predlažem sledeće: siguran sam da će se MT kao moja zemljakinja i Slaviša kao Vranjanac složiti da bi najbolje bilo napraviti "koaliciju voljnih", koji bi se otcepili od Beograda i rekli Havieru Solani - mi nemamo ništa sa Mladićem, pritiskajte njih zbog toga, tamo je izvor sveg zla o kome priča Hag. Tamo su Skupština, Vlada, Predsednik, Akademija nauka, tamo je UDBA, KOS, RTS, i sva druga zla. Mi sa tim nemamo ništa.

I da mi onda lepo napravimo konfederaciju sa fiskalnom konkurencijom, nultim carinama i uopšte, jedno off shore ruglo i poreski raj za pranje novca, poput Švajcarske, Hong Konga ili Kajmanskih ostrva. Bez te austrijske selendre koju je Stefan Lazarević dobio na poklon. Mislim da su dobre šanse da Niš pristane, kao i Novi Sad, i ta trojna koalicija, sa svojim regionalnim satelitima bi mogla da nam obezbedi dosta izgledno otcepljenje Srbije od Beograda (Kraguejvac bi možda malo zatezao oko onih carina, al bismo i to rešili - mi iz ostatka Šumadije bismo zapretili otcepljenjem od Kragujevca, što bi bila dovoljna "kredibilna pretnja"). Mislim da se stoga mora zagarantovati i pravo daljeg otcepljenja gradovima od te Srbije bez Beograda, uključujući i pravo svakog da se dvotrećinskom većinom glasova priključi Beogradu ako želi.

Eto, to su moje misli i asocijacije povodom crnogorskog slučaja.