Pages

23 March 2007

Blog Globalno zagrevanje

Ja sam ovde već imao više postova na temu globalnog zagrevanja. Sada sam odlučio da taj deo svojih interesovanja prebacim na zaseban blog Globalno zagrevanje, koji možete naći ovde, i koji je startovao pre nekoliko dana. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti obezbediti učešće nekoliko kvalifikovanih ljudi na tom blogu. Oni koje to zanima, neka pogledaju novi blog.

Friedmanov intervju

Možete ga pogledati ovde. Pravo remek-delo.

Privatizujte zoo vrt

Sada je i zoo vrt neka posebna industrija od javnog interesa pa će verovatno postati javno preduzeće. Onaj ko to predlaže bi prvo trebalo da navede barem jedan razlog zašto beogradski zoo vrt ne bi bio privatno preduzeće.

Da je privatan, prvo ne bi bio tu gde jeste, na najboljoj i najskupljoj lokaciji u gradu, već bi ta lokacija bila upotrebljena za nešto pametnije. Koliko sam iz druge ruke saznao, samo još Peking ima zoo vrt u centru grada. Samo komunisti mogu tako nešto da smisle.

Drugo, životinje bi bile u boljem stanju. U delovima Afrike je, na zgražavanje levičarskih grupa za zaštitu životinja, vlasništvo nad divljim životinjama na određenim teritorijama pre nekog vremena postalo privatno. Ono što se dogodilo je da su privatni vlasnici iz svog sopstvenog sebičnog interesa počeli da vode računa o očuvanju vrsta. Sada izdaju licence za lov pazeći na očuvanje brojnosti vrsta, da bi sačuvali svoj izvor prihoda na dugi rok.