Pages

09 February 2007

Privatizacija novca

Verovali ili ne u Nemačkoj osim evra cirkuliše još 16 manjih regionalnih privatnih valuta i ima još dvadesetak inicijativa da se pokrenu nove. Ovde je članak. Nešto slično odavno postoji i u Škotkoj i Irskoj iako koriste funtu, a u delovima Francuske franak još uvek nije sasvim izašao iz upotrebe. Ovde je ceo izveštaj sa mapama. Ima sporadičnih slučajeva i u Austriji i Italiji, ali najviše u Nemačkoj.

Cirkulacija je ipak zanemarljivo mala u odnosu na evro, a cilj nije ekonomski nego emotivni ili reginalno-patriotski. Neke valute čak gube po par procenata godišnje, a inflacioni prihod ide što vlasniku što u dobrotvorne svrhe u regionu.

Sada sam se setio nekog ekonomskog programa koji je sastavljao libertarijanac iz Venecuele za posle Chaveza. Jedno od poglavlja je nazvao "Demokratizacija novca". Kad sam ga pitao šta to znači rekao je privatizacija naravno, ali ako kažeš "privatizacija" to zvuči ekstremno. Kada to nazoveš "demokratizacija", svima zvuči lepo -- a nije netačno, jer znači da novac pripada narodu, to jest da svako može da štampa svoj.