Pages

09 November 2012

Još jedna posledica američkih izbora

U prethodnom postu Marko govori o odlukama nekoliko država da legalizuju marihuanu. To praktično znači da su pomenute države nulifikovale federalni zakon koji kriminalizuje marihuanu. Međutim, desilo se još nešto što mediji manje spominju jer nije tako šik i seksi, a to je nulifikacija Obamacarea u Alabami, Montani i Vajomingu.

Otvoreno pitanje je do koje mere će političke elite u tim državama pokušati da ignorišu ili izvrnu ove odluke. Ja se bojim da ni od legalizacije marihuane ni Obamacarea neće biti ništa, jer će odluke biti minirane od strane demokrata i republikanaca koji se neće usuditi da dovedu u pitanje princip federalne suprematije. John Beohner, šef republikanaca u Kongresu je već poslušno izjavio da je Obamacare "law of the land" i da je to završena priča. Do sada je jedino guverner Alabame najavio da bi mogao da ozbiljno primeni rezultate referenduma o Obamacareu, ali nisam mnogo siguran da će to biti njegova trajna pozicija.

Ovo je jedina stvar vredna pomena i vredna navijanja za u Americi: pokret na lokalnom nivou za nulifikaciju federalnih zakona. Zabava za mase zvana predsednički izbori je samo to: zabava za mase.

Šta sve možeš u Denveru...

Sad možeš još jednu stvar.

Naime, u utorak je, pored izbora, u Americi održana i gomila referenduma. Verovatno najzanimljiviji rezultat je legalizacija marihuane (ne samo u medicinske svrhe) u Koloradu i državi Vašington. Evo šta na tu temu kaže Radley Balko (čiji blog treba da prati svako koga imalo zanima američko krivično pravo):

Whether or not Obama respects the wishes of voters in Washington and Colorado is really only relevant in the short term. I’m now convinced that we are finally winning the long game. I mean Jesus, medical marijuana just barely lost in Arkansas. I guess what I’m getting at here is that spending the last several months reading and writing about just how insane things were at the height of the drug war made me particularly aware of just how magnificent Tuesday night was. The tide is turning. It isn’t often easy to find reasons for optimism when you cover these issues day in and day out. Seeing outright legalization pass in two fairly large states—there’s no other way to interpret that as a sign that we are slowly returning to sanity. This would have been unthinkable 10 or 15 or 20 or 25 years ago.

Dečija zakletva

Da li možete da zamislite nešto toliko pokvareno kao što je primoravanje sedmogodišnje dece da polažu ideološko - patriotsku zakletvu?

Nema šta da zamišljate, dobar deo nas ju je položio (a onda prekršio i skroz zaboravio). Evo kako je glasila Pionirska zakletva:

Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku reč:
Da ću marljivo učiti i raditi
I biti dobar drug;
Da ću voleti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
I ideje za koje se borio Tito;
Da ću ceniti sve ljude sveta
koji žele slobodu i mir!


Smejemo se Severnim Korejancima, ali ovo bi ladno mogla da bude slika iz mog detinjstva: