Pages

04 March 2009

Krugman v. Mankiw

Greg Mankiw tvrdi da je Obamina administracija objavila precenjene predviđene stope rasta GDP. Paul Krugman stručno objašnjava zašto Mankiw nije u pravu a Obama jeste i uz to mu imputira zle namere. Ali Mankiw sada u postu odgovara na najbolji mogući način -- javno poziva Krugmana na opkladu. Stope rasta su precizna brojka i za par godina biće lako videti ko je bio u pravu. Nobelovac Krugman, za sada, ništa ne odgovara.

Kladionice sve popularniji metod predviđanja, ali istovremeno i test iskrenosti i kredibiliteta. Ako Krugman ne prihvati opkladu, kako za sada stoje stvari, šta to znači nego priznanje da ne stoji iza onog što sam tvrdi. Da preinačimo Vitgenštajna za današnje vreme kladionica: Ono o čemu se ne smemo opkladiti, bolje je da prećutimo.

Kako razmišlja direktor važne državne agencije

Srbija je raj za geopolitičare.

"Ovim tekstom pokušaću da objasnim zašto će kriza u svetu biti dugotrajna i gde je mesto Srbije u svemu tome. Izlazak iz finansijski velike i strukturno duboke krize moguć je samo na dva načina – iznalaženjem novih tehnologija ili ratom." -- kaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

Ako je izlazak iz krize moguć ratom, očigledno pitanje je zašto izazivati rat kad se isto može postići imitacijom rata da bi se izbegli ljudski gubici -- mogu se bombe bacati u okean, na kopnu kopati i zatrpavati rovovi, regrutovati vojnici i vojska marširati i vraćati se nazad, ratna mornarica ploviti u krug, zgrade rušiti cigla po ciglu. Zašto je potreban pravi rat?

To samo geopolitičari razumeju.