Pages

18 August 2008

Država protiv naroda

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić kaže da je VoIP protivzakonit i da "kašnjenje sa donošenjem regulative za posledicu ima to da se tržište razvija stihijski i neregulisano".

Stihijski i neregulisani VoIP je poznat i kao najjeftiniji način telefoniranja, posebno sa inostranstvom. Ne znam kako misle da ga regulišu, ali ako pokušaju to će biti klasičan primer
državne pljačke naroda. Da bi zaštitila prohode svog Telekoma, država "reguliše", odnosno namerno usporava razvoj novih tehnologija u privatnom sektoru koje štede ogroman novac običnim građanima. Država Srbija svesno zaustavlja razvoj interneta generalno, a sada i VoIP posebno.

Ima li još nekog ko veruje da je "jedina gora stvar od državnog monopola privatni monopol?" Privatni monopol nad telekomunikacijama bi do sada odavno bio eliminisan brzim razvojem interneta i sve većom upotrebom Skypea i drugih VoIP softvera.

Najmanje i najviše uspešna država u sportu

Očigledno najneuspešnija država u sportu je Indija, koja sa preko 1,1 milijarde stanovnika ima samo 18 olimpijskih medalja u istoriji, od toga 11 u hokeju na travi. U Pekingu su za sada osvojili jednu, doduše zlatnu.

Ako pogledate ovu tabelu, pa je složite po broju medalja, shvatite koliko su pare bitne za uspeh u sportu. Tabelom dominiraju ili bogate države (poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke) ili komunističke države koje su ulagale mnogo para u sport (poput Sovjetskog saveza, Bugarske, Rumunije, ili Istočne Nemačke).

Onako, na prvi pogled, deluje da su daleko najuspešnije sportske države na svetu Finska, Švedska i Norveška (uspešna je i Danska, ali mnogo manje). Finci su sa nešto više od 5 miliona stanovnika uspeli da osvoje čak 295 medalja na letnjim olimpijadama (12. na svetu), 151 na zimskim (6. na svetu), odnosno 446 ukupno (11. na svetu). Za Norvežane, ti brojevi su 135, 280, 415, a za Šveđane 470, 118, 588. To znači da su Finci osvojili jednu olimpijsku medalju na manje od 12.000 stanovnika, Norvežani jednu na oko 11.000 stanovnika, a Šveđani jednu na oko 15.500 stanovnika.

Kod Indije je taj odnos oko 1 na 60 miliona, u SAD oko 1 na 125 hiljada.

Za Srbiju je odnos praktično nemoguće izračunati, ali recimo da se SFRJ nikada nije raspala i da njoj pripišemo sve medalje koje su nakon raspada osvojili Srbi, Hrvati, Slovenci i Makedonci (Bosanci i Crnogorci nisu još uvek uzeli medalju). Ukupan broj osvojenih medalja bi bio 128, što dođe oko 1 na 170.000 stanovnika.

Sve jedno, siguran sam da nema nikakve šanse ubediti prosečnog Srbina ili Hrvata da su Finci, Šveđani i Norvežani bolji sportisti.