Pages

26 March 2016

24.4.2016

Na svom fejs profilu pisem više o izborima i uopšte o politici. Moje prognoze za sledeće izbore su bazirane na:

1. Anketama koje dobijamo pre nego što se rezultati istraživanja pretoče u novinske izveštaje o rezultatima anketa koji sve više i više odstupaju od stvarnosti.
2. Rastućem faktoru straha u izjašnjavanju ljudi.
3. Radu na terenu i u online svetu
4. Indikatorima kretanja na političkom tržištu
5. Projekcijama izlaznosti i projekcijama ponašanja neopredeljnih birača

Moja prognoza je:

1. SNS i kompozicija mikro stranaka će dobiti najviše glasova. U zavisnosti od toga kolika će biti izlaznost i da li će kampanja opozicije, kako one prave tako i one polovične biti inteligentna i motivišuća, a kontrola izbora pristojno organizovana, SNS će imati rezultat 35-45%. Najverovatnije malo ispod 40%,  jer stara opozicija ima i dalje problem sopstvenog redefinisanja. SNS lista nema većinu bez stvarnog koalicionog partnera, osim ako 3 opozicione liste ne idu ispod cenzusa.
2. SPS-JS će imati oko 12%, jer se u našoj zemlji može sve promeniti osim broja ljudi koji glasaju za SPS. Barem dok je na vlasti. Odlazak PUPS neće skoro uopšte promeniti njihov rezultat, baš kao ni dolazak Zelenih.
3. Dosta je bilo će imati ne manje od 6% (ako ne odradimo efikasnu i efektivnu kampanju) i ne više od 10% (ako ubedimo ljude u to da je naš izvestan prelazak cenzusa činjenica, a ne naša želja). Trenutna merenja pokazuju 5,5-8%, problem u putu ka dve cifre je što u segmentu neopredeljenih ima mnogo koji uopšte ne znaju za Pokret (takvih je 40% u Srbiji).
4. DS u koaliciji sa lokalnim stranama će preći cenzus, ali će teško imati bitno bolji rezultat nego 2014. Kampanja će im opet biti dosadna, ako je suditi po početku. Propuštena je prilika da se potpuno redefinišu i otresu lošu prošlost i loše kadrove. Njihovi birači imaju najveći stepen straha da kažu za koga će glasati i glasaju izuzetno nentuzijastično.
5. SDS-LDP-LSV će najverovatnije ostati ispod cenzusa. Jedini način da budu u parlamentu je da ne vode uopšte kampanju. Za sada promašuju u svojim porukama, pokazuju nervozu i što je nagore, imaju jednog lidera koji ne želi priznati kolika je njegova odgovornost za ono što imamo danas. Loša im je i postavka koju su pravili u poslednje dve godine iz koje žele da utrče u polje oštre opozicije.
6. DSS-Dveri imaju žestok zadatak, a to je da se bore sa dva mala projekta koji im direktno uzimaju glasove. Ključna snaga im je što su Dveri najjače u marketingu na društvenim mrežama i što im je kampanja za sada inovativna i drugačija od ostatka desnice. Ako se odbrane od dva projekta i SRS gde se preklapaju, rezultat je oko 7%, ako ne budu uspešni biće na oko 5-6%.
7. SRS se vraća u skupštinu jer su po ko zna koji put pokazali da znaju kako da budu vladina opozicija, a da to ne nervira njihove birače. Domet im je 6-7%.
8. Levica Srbije će osvojiti oko 2-3% glasova. Pokupili su nekakvu infrstrukturu, imaju distinktivan levičarski program i ponešto sredstava. Njihov izazov je posle izbora.
9. Manjine će uzeti standardnih 4%. Novost je da su Mađari u dve kolone, od koji jedna želi ići sa SNS, a druga ne.
10. Dve nove desničarske liste će uzeti oko 1-1,5%.
11. Ostale liste uzimaju oko 1-2%. Po zakonu verovatnoće
12. Navažećih listića će biti oko 2%, a možda i više ako kontrola izbora zakaže. Što ne bi trebalo da se desi.
13. Ima još oko 5-6% koje stvarno ne znam kako da rasporedim, to je ono najćutljivije biračko telo. Najverovatnije će se preliti svima jednako, najverovatnije nešto više opoziciji.

Ključ izbora je izlaznost.