Pages

21 November 2008

Neke činjenice

1/4 ukupne proizvodnje kukuruza u SAD je upotrebljena za etanol.

Pošto SAD ima polovinu svetske proizvodnje kukuruza, to znači da je 1/8 ukupnog svetskog kukuruza prošle godine, zbog američke politike subvencija, umesto ishrane otiša u proizvodnju etanola.

U konzervativnoj Ajovi je McCain ovaj put izgubio izbore zato što se protivio ovim subvencijama. Obama, oličenje socijalne pravde i borac protiv svetskog siromaštva, ih je podržao.

Evo i dobre karikature.

Funkcija države

Poenta liberala nije samo da država radi previše stvari koje ne treba da radi, nego i da ne radi stvari koje inače treba da radi. Kapacitet države je ograničen i zbog toga kada se bavi mladima, pozorištem ili se meša u ekonomiju, ostaje manje vremena, sredstava i pažnje da se bavi stvarima kojima treba da se bavi -- pre svega zaštitom ličnosti i svojine i garantovanjem i sprovođenjem ugovora.

Tako je sada u Beogradu uhapšen građevinar koji je godinama varao ljude klasičnim nepoštovanjem ugovora. Ali on nije uhapšen zbog neizvršenja stotina ugovora tokom prethodnih nekoliko godina, nego zbog utaje poreza. Država od organizovanja Evrovizije i promovisanja izvoza nije stizala da uradi ono što joj jeste posao, ili je zaboravila da joj glavni posao jeste da odlučuje o tužbama za neizvršenje ugovora i na njih reaguje prinudom. Izgleda da mora da se čeka da neko prevari samu državu da bi reagovala. Pa i sicilijanska mafija garantuje fer pravila igre na svojoj teritoriji - ni don Korleone na filmu nije običan pljačkaš, nego pre svega, što milom što silom, rešava sukobe između svojih klijenata.

Ako baš hoćete da imate svojih 30 ministarstava, ukinite omladinu, sport, dijasporu i ministarstvo smešnog hoda, a napravite četiri ministarstva pravde i dva policije. To država treba da radi. To je razlika između jake države i velike države.