Pages

26 August 2008

Ekonomija i crni humor

Greg Mankiw, naš stari znanac - profesor ekonomije sa Harvarda i bivši ekonomski savetnik predsednika Busha - oduševljen je efektima visokih cena nafte. Po podacima koje navodi, učestalost saobraćajnih nesereća na američkim putevima u poslednje vreme je značajno opala. Jasno - gorivo je skuplje, ljudi manje voze, samim tim ima manje saobraćajnih udesa, i mnogo života je sačuvano.

Mankiw ovo smatra jasnim dokazom prednosti visokih cena goriva, i štaviše dodatnom preporukom za njegovu piguovsku genijalnu ideju da se ionako visoke cene nafte još dodatno povećaju putem poreza. Normalno, tek tad bi bilo mnogo manje saobraćajnih nesreća, i nastala bi opšta divota i blagostanje.

Da vrhunska ekonomska teorija često stiže do zaključaka koji bi, da ih neki laik iznese, bili ismejani kao prvorazredna budalaština, nije ništa novo (setimo se Kejnzovih pohvala faraonima koji pospešuju agregatnu tražnju gradnjom piramida). Ali, ovaj najnoviji Mankiwov biser je dostojan Monti Pajtona. Ima jedan genijalan srpski pisac i radijski novinar, Zoran Stanojević (preveo Tolkinovog Gospodara Prstenova i dugo godina vodio "kultnu" emisiju "Klub dva" na Radio Beogradu II). U njegovoj knjizi "Poznavanje svega" (mali fragmenti ovde) može se naći potpuno dosledan "piguovski" predlog kako da se "poveća protočnost saobraćajnica". Stanojevićev predlog je da se - zabrani korišćenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, i da se zapravo u kola ne ugrađuju nikakvi motori! Time bi bili rešeni i problemi zagađenja, saobraćajnih udesa i smanjene protočnosti drumova! Nije se doduše setio povećanja cene nafte putem poreza, ali on nije tako pametan niti obavešten o svim tehničkim mogućnostima realizacije apsurdnih projekata kao ekonomisti. No bez obzira na to, smisao i intencija njegovog predloga su vrlo slični Mankiwovim. Jedina razlika je što je Stanojevićevo nesevesno "piguovsko" pisanije zapravo genijalna crnohumorna satira, dok je Mankiwova piguovština dubokoumno mudrovanje profesora sa Harvarda koji ozbiljno želi da reši naše probleme!

Afera voip

Matićeva je prošle sedmice kazala da pružanje usluga voip u Srbiji nije dozvoljeno jer ta oblast nije regulisana, ali se nekoliko kompanija ipak bavi tim, a cene za pozive u inostranstvo su i sedam puta niže nego u ponudi jedinog operatera fiksne telefonije - Telekoma.

Ovo je ona sama prokomentarisala bolje nego što ja mogu: biće zabranjeno, jer je sedam puta jeftinije!

A kako će se regulisati -- vraćanjem na sistem dozvola, omiljeni metod Mirka Marjanovića:

Ministarka je... dodala da se u Srbiji možda neće izdavati licence na tenderu, već će se kompanijama izdavati dozvole.

Novinari, šta čekate? Novinarstvo nije samo zapisivanje u tefter, neko treba i da im postavlja pitanja, nezgodna pitanja!

Svakome prema potrebama

Da li Čavić treba da dobije stan? Ne.

Mrkonjić ipak kaže da će Čaviću obezbediti stan čim se sastane sa njim i proceni kakav stan mu je potreban. Kada je drug Mrka stasavao u ktitora osnovni kriterijum raspodele bogatstva je bio od svakoga prema mogućnostima svakome prema potrebama. Zato danas i ne može odmah Čaviću da ponudi petosoban stan jer je njemu potrebna možda samo garsonjera.

U ovom slučaju mi ne smeta samo "dobronamernost" političara već i Čavićev nemoral. Koristi svaku priliku da zahteva stan od poreskih obveznika kao da je to njegovo prirodno pravo a to pravo nema ni po zakonu.

Ako smem da prognoziram čini mi se da će Čavić na kraju stan dobiti od nekog javnog preduzeća poput Telekoma ili NIS-a. Stvar je u pakovanju.

Trošenje budžetskog novca

B92 piše da državni revizori, koji bi trebalo da kontrolišu kako se troše budžetske pare, nemaju gde da rade. To je za žaljenje, ali eventualne budžetske pronevere su od minorne važnosti u poređenju sa količinom novca koja se troši sasvim legalno: na subvencije za izvoz, za poljoprivredu, za državna preduzeća, za sport, umetnike, ovo i ono. Ako će državna revizorska institucija poboljšati ovakvo trošenje budžetskih para, onda od nje i nema neke koristi.