Pages

07 December 2011

Bensedin

Pre neki dan mi je pričao drug da je pooštrena kontrola izdavanja bensedina i sličnih lekova. Navodno, sada je potreban recept lekara specijaliste (čitaj - psihijatra) za izdavanje takvih lekova. I, kaže mi:

"Kakve budale, pa jedino što će da postignu je da će da skoči broj samoubistava i ubistava. Milion ljudi se naviklo na te lekove, naglo povlačenje će samo da dovede do haosa."

Toga sam se setio čitajući ovo i ovo.

Ne znam detalje - da li je kontrola zaista pooštrena i zašto. Ako neko zna nešto više, neka podeli sa nama u komentarima. 

Počele reforme penzionog fonda

Imajući u vidu da je budžet Srbije u suficitu, a potrošnja na nivou koji je ispod 35% BDP, lepo je što su se sredstva kojih ima u izbilju investirala da pos'o nađu nezaposleni agronomi i šumari, biće dobro ako se to isto učini za ugrožene i siromašne lekare. Kako je sredstava još preostalo, a privreda nam nikada nije bila jača, kao jedini logičan nastavak javlja se reforma penzionog fonda. U zemlji u kojoj su načela uređene tržišne demokratije pod punom vladavinom prava uklesana munjom u kamenu, nema ništa logičnije od toga da svi građani Srbije dotiraju sa 50% penzije sveštenika jer su crkva i država jasno razdvojeni. Kako je opšte poznato da kod nas država nije dala ni dinara za osnovna sredstva crkvi, kako je konkurencija nikada veća i nema diskriminacije novih provajdera ka bogu, kako SPC koja će primiti najveća sredstva ima jedva 80% tržišta, kako je prelazak od jednog do drugog provajdera nešto najprirodnije, kako verskim organizacijama nije omogućeno da se bave marketingom i stiču nove potrošače u osnovnim školama i kako tradicionalne verske organizacije uglavnom simbolično naplaćuju svoje usluge ili to uopšte ne čine, nema ničega prirodnijeg od ovakvog poteza države jer nam penzioni fond inače ostvaruje konstantne suficite. Naravno, red bi bio da se poveže i staž.