Pages

21 November 2006

Ima se, može se

Telekom Srbije je apsolutni favorit u tenderu za kupovinu Telekoma Republike Srpske. Telekom Srbije će dati ponudu koja se ne može odbiti. Zato što Telekom Srbije nema problema sa plaćanjem. On je državno preduzeće. On nema budžetsko ograničenje. Ima, ali je veoma meko. Jer ako ga prekrši, zna da će država pomoći. Neće valjda pustiti da Telekom Srbije bankrotira zbog par pogrešnih poslovnih poteza.

Menadžment Telekoma Srbije ne snosi odgovornost za svoje odluke. On se postavlja i smenjuje po političkoj liniji. Zašto bi se onda mučili preračunavanjem svakog poteza? Čak i kada bi na vrhu Telekoma bili pamteni i dobronamerni ljudi, oni nisu motivisani na isti način kao menadžeri privatnih firmi. Niti upravljaju svojim vlasništvom, niti im preti otkaz vlasnika ako loše rade. Njih na tu poziciju nije ni dovelo iskustvo ili rezultati, nego koalicioni sporazum.

Zato će Telekom Srbije platiti koliko treba da kupi Telekom Srpske. Dobro je za Republiku Srpsku što će se otarasiti još jednog državnog preduzeća ma ko ga kupio, ali loše je za Srbiju što ne samo da nikako ne prodaje svoja državna preduzeća, nego sada nagomilava i tuđa.