Pages

27 January 2010

Hajekovsko znanje

Hajek je tvrdio da je u kontekstu ekonomskog razvoja centralizovano ekspertsko znanje precenjeno, a da je decentralizovano, svakodnevno, znanje specifično prema vremenu i mestu, daleko potcenjeno. Evo jednog i drugog posta o tome, ali danas sam (u jednom članku za koji nemam link) naišao na sasvim slučajan primer koji lepo oslikava Hajekovu poentu: kada su čoveka koji radi kao kurir pitali da li je bolje da pošiljke u visokim zgradama raznosi od prizemlja nagore ili od vrha nadole, on je odgovorio: "Zavisi od doba dana".

Jel su čuli oni za uvoz?

Zamislite sledeću vest:

Mlekara Imlek je zamolila potrošače da konzumiraju što manje mleka narednih dana, budući da sve mlekare rade pod punim kapacitetom. Generalni direktor Imleka je izjavio "Kako vreme prolazi, a potrošnja raste logično je i da raste verovatnoća da će u nekoj mlekari doći do problema sa opremom za mužu, zbog toga Imlek apeluje na potrošače da danas i narednih dana smanje potrošnju".

Odgovor potrošača na tako nešto bi bio ili "Šta me briga, kupiću od Somboleda" ili "Šta me briga, kupiću neko uvozno".

Ali, kada tako nešto kaže EPS, opciju da kupite od drugog domaćeg proizvođača jednostavno nemate, zato što je proizvodnja struje de facto zabranjena bilo kome osim EPS-u.

Međutim, i dalje postoji opcija da EPS uveze struju, tako da mi nije jasno zašto dižu toliku paniku.