Pages

10 February 2007

Globalno zagrevanje

Izašao je novi izveštaj IPCC o klimatskim promenama, zapravo samo sažetak za političare. Ceo izveštaj će biti predstavljen tek za 4 meseca, što je dosta čudno, i upućuje na mogućnsot da se planira "štelovanje" naučnih nalaza da bi se podržali unapred donešeni politički zaključci. A zaključci su slični ranijim, osim što su manje projekcije rasta temperature, i nema više "hokejaškog štapa", grafikona koji su koristili u prethodnom izveštaju kao "dokaz" da je zagrevanje u XX veku nezabeleženo u poslednjih 1000 godina. U međuvremenu se ispostavilo da je rad iz koga su preuzeli taj grafikon zapravo falsifikat.

Ovde, ovde i ovde su određeni kritički prikazi i tekstovi ne samo o ovom poslednejm izveštaju. Raniji problemi sa teorijom ostaju. Promene klime su periodične i u prošlosti su bile čak veće i brže nego danas. Najveći deo zagrevanja u XX veku se desio pre nego što je emitovana glavnina CO2 u atmosferu. Posebno, treba naglasiti problem sa projekcijama rasta. One su zasnovane na računanju dohotka preko valutnih kurseva, a ne pariteta kupovne moći. To znači da bogatstvo Indusa temeljite na dolarskoj protivrednosti njihovog dohotka u rupijima, što samo pokazuje robe i usluge koje bi mogli da kupe u Čikagu ili Njujorku. Ali, oni žive u Kalkuti i Bombaju. Ako se dohoci zemalja trećeg sveta koriguju prema ppp dobija se četiri puta manji jaz u dohotku u odnosu na OECD, i time daleko manji porast Co2 u bdućnosti.

Još jedna stvar se pojavljuje kao škakljivi problem. Izgleda da se globalno zagrevanje dešava i u skoro celom sunčevom sistemu - na Marsu, Jupiteru , Veneri, Plutonu i Neptunovom satelitu Tritonu. Na Marsu se ubrzano tope ledene kape. Industrija ili sunce, pitanje je sad...