Pages

01 July 2010

Arhiva

Koga takve stvari zanimaju, na sajtu Time Magazinea možete naći sve tekstove koje je magazin objavio od 1923. godine. Ako na sajtu tražite tekstove u kojima se pominje Serbia i ako ih složite hronološki, dobićete sledeće tekstove.

Na primer, možete pročitati u članku od 21. marta 1923. godine o nedavno održanim izborima, kao i to da je Hrvatska seljačka stranka Stjepana Radića ostvarila odlične rezultate i povećala broj poslanika sa 49 na 70. Za Radića kažu " He is in favor of the separation of Croatia from the rest of Yugoslavia and setting his country as an independent republic." Zanimljiv je i članak pod naslovom "Montenegro: Cessession" od 4. juna 1923. A članak od 2.jula 1928. počinje sledećom rečenicom "Serbia was the traditional Land of Assassinations".

Sve u svemu, možda bi bolje bilo da deci, umesto udžbenika iz istorije, daju da čeprkaju po Time-ovom sajtu.

Važan rođendan

Na jučerašnji dan, pre 209 godina se rodio Frederic Bastiat. Mislim da je nemoguće pročitati njegovu Peticiju i ostati iskreni protekcionista.

Na Econlib sajtu možete pročitati njegova najvažnija dela (ako znate engleski), a na sajtu Global Booka možete naći i srpsku verziju knjige Zakon.

Citat iz knjige (koja je napisana u Francuskoj 1850.):

Ali, nažalost, zakon se nikako ne ograničava na svoje prave funkcije. I, kada prevaziđe svoje prave funkcije, to ne čini samo u nekim nevažnim i spornim pitanjima. Zakon je otišao dalje od toga; on je delovao direktno suprotno svojoj sopstvenoj svrsi. Zakon je korišćen da uništi svoj sopstveni cilj: primenjen je za uništavanje pravde koju je trebalo da održava; za ograničavanje i uništavanje prava koja je, po svojoj stvarnoj nameni, trebalo da poštuje. Zakon je stavio kolektivnu silu na raspolaganje beskrupuloznim ljudima koji žele da, bez rizika, eksploatišu ličnost, slobodu i svojinu drugih. Pretvorio je pljačku u pravo, kako bi zaštitio pljačku. I pretvorio je zakonitu odbranu u zločin, kako bi kaznio zakonitu odbranu.

Kako je ostvareno ovo izopačenje zakona? I kakvi su rezultati?

Zakon je izopačen pod uticajem dva potpuno različita uzroka: glupe pohlepe i lažne filantropije.

Letnji seminar u Češkoj

Češki Liberalni institut od 13. do 18. avgusta organizuje letnji univerzitet liberalnih studija. Predavanja će drzati profesor ekonomije sa George Mason univerziteta, Daniel Klein, i njegova žena Charlotta Stern sa Svedskog instituta za društvena istraživanja.

Cena je 2200 čeških kruna (navodno oko 100 dolara), u šta je uključen smeštaj i prateća literatura. Ako je neko od čitalaca zainteresovan za više detalja neka se obrati Kleinu na dklein@gmu.edu. On je vrlo pristupačan i lako ćete uspostaviti komunikaciju.