Pages

05 May 2007

Tišina! A sad malo ona

Kad god se povede rasprava o afirmativnoj akciji (draži mi je termin pozitivna diskriminacija) ne mogu da se ne setim legendarne rečenice koju izgovara Bogdan Diklić u punoj bioskopskoj sali u Maratoncima.

Apsolutno verujem da ženama, manjinama, i sl. treba omogućiti da ravnopravno učestvuju u politici, privredi, odnosno da niko ne sme da bude iznad zakona. Problem je u tome što je posledica raznih afirmativnih inicijativa upravo da kada god se nekoj grupi daju privilegije svi ostali završavaju ispod zakona.

Prvi amandman

Danas je dvadesetak ljudi uhapšeno jer su nosili majice sa oznakama JSO. Tužno je biti uhapšen zbog nošenja majice, bila to majica sa oznakom JSO ili Otpora. Bez obzira koliko je JSO loš, ovde je u pitanju neprikosnoveno pravo slobode govora.

Privatnici povucite ručnu

Pre par dana je odbijena akreditacija preko 20 privatnih fakulteta i de fakto ih zatvorila. Neka komisija (još nisu porasli u agenciju) kaže kako ove škole nisu ispunile standarde. Po meni je logičnije da građani sami biraju gde će da idu u školu (ili roditelji za svoju decu) nego da im država propisuje gde mogu a gde ne mogu da pohađaju nastavu.

Ako ja odlučim da upišem neki privatni fakultet i potrošim par hiljada evra a posle toga nisam u stanju da nađem posao samo sam sebi mogu da budem kriv. Sa vremenom tržište će najbolje odrediti koje su škole dobre a koje ne. Dobre će opstati i napredovati a loše će propasti.

Umesto što ministarstvo zatvara privatne škole bilo bi im bolje da prestanu da subvencionišu državne fakultete i da ih puste da u tržišnoj utakmici zaista pokažu koliko vrede. Pitanje je šta uraditi sa tolikim novcem koji ostane?

Jedna alternativa je deliti studentima vaučere. Svaki student bi tako dobio odredjenu svotu novca u formi vaučera koji bi mogao da potroši u školi svog izbora. Na taj način bi studenti najpravednije raspodelili novac poreskih obveznika i nagradili škole koje nude najbolje obrazovanje. Škole bi samim tim bile motivisane da privuku što više studenta nudeći bolje obrazovanje. Svi dobijaju, osim ministarstva, jer su isključeni iz procesa i državnih fakulteta jer gube privilegovan položaj. Naravno, ovaj metod se može koristiti za sve nivoe obrazovanje ne isključivo fakultete. Više o vaučerima, koji se u nekim američkim državama koriste i duže od 100 godina, možete naći ovde i ovde.

Druga alternativa je naravno da se novac jednostavno vrati poreskim obveznicima i da oni odluče kako da ga potroše.

Zatvaranje fakulteta u Srbiji je izazvalo uglavnom pozitivne reakcije. Od 17 komentara na sajtu B92 samo 2 osudjuju ovaj potez komisije. Neki mediji su očigledno pristrasni. Tako na primer današnje Večernje novosti sprovode krajnje glupu anketu u kojoj od pet ponuđenih odgovora četiri podržavaju zatvaranje fakulteta.