Pages

30 January 2012

Nismo najluđi


Hvala Bogu na zemljama regiona, pa ne ispadamo baš uvek najveći kreteni u Evropi. Za danas, primer iz Hrvatske (pažnju mi je skrenuo Nedjeljni komentar):

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja od 21. prosinca 2011. godine svježi sir i vrhnje na tržnicama grada Zagreba mogu prodavati svi prodavači iz županija koje graniče sa Zagrebačkom županijom. Prodaja na tržnicama ili prodajnim izložbama na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba smatra se prodajom na području iste županije. Dakle, na tržnicama grada Zagreba, osim registriranih proizvođača iz Zagrebačke županije, prodavati mogu i proizvođači iz 6 susjednih županija ...

Ako ste neki paćenik koji pravi sir u Dubrovniku ili Vukovaru, vaš sir će očigledno biti smatran otrovnim. Čudi me da je ovako nešto ustavno. Mislim, nisam nikada čitao hrvatski ustav, ali su odredbe o jedinstvenom tržištu uobičajene.

Najviše me u stvari to plaši što se politika u Srbiji često pravda sa "ali tako je u Hrvatskoj" ili "tako je u Sloveniji", pa će možda i kod nas nekome da padne slična nebuloza na pamet.