Pages

27 August 2008

Tri karte za Holivud

Stopama junaka legendarnog filma Božidara Nikolića, gde stanovnici sela Gornje Polje spremajući se za treći svetski rat tokom kubanske krize daju podršku američkom ili ruskom rukovodstvu, krenuli su i DSS i SRS koji pozdravljaju odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih pokrajina. Šta je sledeće, napisaće saopštenje u kome tvrde da su američki glumci regrutovani iz redova statista?

Don Boudreaux o političarima

Pre par dana je Don Boudreaux, šef katedre za ekonomiju na George Mason univerzitetu, poslao sledeće pismo uredniku Washington Posta, kao reakciju na neki tekst, koji nije toliko ni bitan:

George Will je u pravu: većina ekonomskih ideja Baracka Obame jeste idiotska. Ali, kao i podjednako moronski predlozi Johna McCaina, dobro prolaze kod birača - što i jeste pravi razlog zašto političari uopšte izlaze u javnost sa tako neverovatnim izjavama.

Washington je, podjednako kao i Hollywood, izvrstan u zadovoljavanju želje naroda da gleda herojske avanture, epske fantazije i bajke. I u jednom i u drugom slučaju učesnici se predstavljaju kao ponosni likovi koje odlukuju magične moći i božanska dobrota.

Jedina razlika između Hollywooda i Washingtona je u tome što publika razume da holivudski glumci glume. Ali, kada je producent Ujka Sam, sposobnost da se uvidi razlika između realnosti i fantazije prosto nestaje.

Naravno, ovo se ne odnosi samo na Ameriku, već verovatno na svaku državu na svetu. Negde su birači manje, a negde više cinični u pogledu vlasti. Mada, koliko se meni čini, ni u jednoj zemlji nisu dovoljno cinični.