Pages

11 March 2016

Ekonomika psetostanja

Moje duboko uverenje je da je smisao ekonomske aktivnosti da ti život bude lep. Drugim rečima, output ekonomije je sreća pojedinaca. Za merenje sreće potrebno je biti vrstan merač jedne čiste kvalitativne veličine.

S druge strane, uvek postoje indikatori. Jedan od njih mi je pao kroz moja empirijska istraživanja. Pas je drugi najveći čovekov prijatelj (naravno mačke su na prvom mestu). Spada u vrstu koja je suštinski nemoćna bez čoveka i koja je kroz život s ljudima postala ogledalo ljudskog roda i različitih kultura. Ako imamo zemlju u kojoj imate pse lutalice (u analizi su isključene zemlje koje nemaju pse lutalice) koji su bez ikakvog straha od čoveka i koji slobodno spavaju na ulici, plaži ili bilo kom mestu gde prolazi obilje ljudi, velika je šansa da prema njima nema ikakve agresije ljudi. Ni u tragovima. Naravno, naličje je i da psi nisu agresivni, šta više. Šta je uzrok?

Odsustvo agresije je odraz sreće. Srećni ljudi ne zlostavljaju slabija bića, što posle preraste u zlostavljanje bračnih partnera, dece ili roditelja, kada su kukavice u pitanju, odnosno zlostavljanje bilo koga kada su u pitanju drčni agresivci. Zemlja možda biti siromašna, a da je sreća na visokom nivou. Ako sumnjate u to, popričajte sa četvoronošcima.

Naravno, ako uz kul pse, imate i kul mačke, onda nema ikakve dileme.