Pages

01 April 2007

EBRD i srpske reforme

"Srbija sprovela impresivne reforme, imala snažan ekonomski rast i rekordne strane investicije." Šta kažete na ovo? To je procena EBRD iz njihovog novog izveštaja.

Možda je od pomoći podatak da je ova organizacija najveći isntitucionalni investitor u Srbiji trenutno, iako je reč o državnom fondu, a ne privatnoj firmi ili organizaciji. Kao kad Svetska banka hvali Vladu Srbije, svog vernog klijenta (setimo se fenomenalnog Jichaka Goldberga i njegovih oda i hvalospeva reformskim uspesima Đinđićeve vlade, da bi na odlasku iz Beograda izjavio da se "požar širi i da je neizvesno koliko će srpska ekonomija izdržati"). Svaki Ciga svog konja hvali.

Banana DSS-a

Andreja Mladenović portparol DSS-a i novoimenovani potpredsednik KK Partizan tvrdi da je nedostatak privatnih sponzora najveći Partizanov problem. Po njemu samo su državne kompanije zainteresovane da ulažu, što je verovatno i razlog njegovog imenovanja u rukovodstvo kluba. Naravno da privatnici nisu zainteresovani da ulažu u klub koji vode politički komesari (bez obzira prezivali se oni Mladenović ili Tomić), ali o tome je već pisano na TR-u pa nije neophodno da dalje žvaćemo istu temu.

Ono što je interesantno u ovom intervjuu koji je objavio Glas Javnosti jeste sledeće pitanje novinara: "Jedan od gorućih problema srpskog sporta je i nedostatak ministarstva i zakona. Hoće li se to uskoro rešiti?" Andreja Mladenović pravilno zaključuje da ministarstva, agencije ili uprave ne rešavaju probleme, ali i ne uspeva da predloži pravo rešenje. Po njemu više budžetskih izdvajanja za sport će biti još efikasnije od sportskih penzija. Neće, jedino će privatizacija klubova pomoći srpskom sportu.

Jedan član za Studio B

Direktorka RTV Studi0 B, Dragana Milićević, već ustaljenim rečnikom tvrdi kako je greota privatizovati TV stanicu koja godinama radi za Beogradjane zarad nižerazrednih komercijalnih interesa. To samo po sebi i ne bi bila vest za Tržišno Rešenje da gospodjica Milićević ne predlaže genijalno rešenje. Promena samo jednog člana Zakona o Radiodifuziji bi rešila ovaj problem. Šta je jedan član na ovu skupoću. Kada već menjamo samo jedan član zašto ne promenimo član Ustava koji garantuje prava na posedovanje privatne imovine i time se trajno rešimo komercijalizacije kao problema, i ne samo na Studiu B.