Pages

20 March 2008

Naci vegeterijanci

Nije da ima nešto loše u zdravoj hrani i vegeterijanstvu, ali pre nego što Ministarstvo zdravlja to počne da gura kao državnu politiku, nije loše znati da su pioniri u tome bili Nacisti. Oni su izmislili "public health". Pre toga zdravlje je bila privatna stvar. Ovde ima nekoliko članaka o tome, posebno o njihovoj kampanji protiv pušenja.

Najbolja mi je anegdota sa Hitlerom i Hessom. Hitler, Himler, Goebbels, Bormann, Hess, svi su bili vegeterijanci. Ali prednjačio je Rudolf Hess, koji je na sastanke vrha donosio sopstvenu hranu koja nije bila samo vegeterijanska nego vegan i sa dodatnim makrobiotičkim elementima. Hitlera je, valjda iz ljubomore, to jako nerviralo pa mu se obratio: "Ovde imamo izvrsnog kuvara, siguran sam da može da ti spremi šta hoćeš. Nema potrebe da donosiš svoju hranu." Hess je međutim odgovorio da mora, jer njegova hrana ima posebne biodinamičke sastojke. Na šta mu je Hitler odbrusio da onda od sada nadalje može da ostane i kod kuće.

Posle su izgladili odnose. Do 1943., to jest. Ipak smešno mi je da ih zamislim kako u Vučjoj jami dok padaju bombe raspravljaju ko je bolji vegeterijanac.