Pages

01 November 2009

Ko kontroliše prošlost kontroliše i budućnost

Kao što je Orvel znao u teoriji, a mnogi od SANU do Staljina i u praksi, ko kontroliše prošlost, kontroliše i budućnost. U Rusiji je sada uhapšen istoričar koji se bavio tretmanom nemačkih ratnih zarobljenika i ruskih folksdojčera tokom II svetskog rata.

Rezultat jednog državnog projekta

Da ispratimo i ovu sezonu državnog vozača:

Srpski vozač Miloš Pavlović zauzeo je 19. mesto na poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 2 na stazi „Katalunja“ u Španiji.
Pavlović je sezonu završio na devetom mestu u generalnom plasmanu sa samo 29 bodova, čak 86 manje od šampiona Endija Součeka iz Španije.

Glavni sponzor ovog prosečnog vozača ali genijalnog lobiste su poreski obveznici Srbije, odlukom Ministarstva omladine i sporta. To su bili i NIS i Telekom Srbije, ali sada ih više nema na zvaničnom sajtu. Dunav osiguranje je međutim i dalje uz njega. I to je sve. Privatnih sponzora nema.

Opravdanje za državne donacije Pavolviću je bilo da ako dobije podršku iz budžeta, on se može plasirati u Formulu 1, što će onda podići međunarodni ugled Srbije do neslućenih visina. Privatni sponzori nikada nisu prepoznali njegov potencijal, a i oni koji su ga finansirali, poput Ceptera, su posle nekog vremena uskratili podršku. U takvoj situaciji većina ljudi bi promenila zanimanje, ali Miloš je umesto toga udario kuknjavu po medijima i tražio da mu država pomogne, odnosno, kako je tada govorio, ne pomogne nego "uloži u njega". Naivni novinari su to podržali, a nedotupava ministarka i korumpirani direktori državnih firmi su mu velikodušno ponudili naše pare.

Nekoliko godina i miliona evra kasnije, svima je već jasno da on u Formulu 1 ne može ući. Čak i to opravdanje, koje i inače nikad nije imalo smisla, je nestalo. Šta ćemo sada kada je očigledno da je projekat propao? Hoće li se ministarka sporta izviniti? Dati ostavku? Vratiti pare? Sve od navedenog?