Pages

31 May 2007

Duplo hvala

Pogledajte sjajni članak poznatog novinara Johna Stossela u kojem objašnjava zašto je slobodna trgovina dobra. Ovo obavezno treba prevesti na srpski i objaviti. Dobrovoljci?

Šta je 100 evra na ovu skupoću?

Đelić u poslednje vreme priča kako će svaki zemljoradnik dobiti 100 evra po hektaru a stočar određeni iznos po grlu. Konačno smo dobili predračun za ovu genijalnu ideju. Ministar Milosavljević misli da će to koštati minimum 500 miliona evra, ili grubo oko 2% BDP.

Ovo će praktično preko noći postati jedna od top 5 stavki u budžetu. Ja se ne sećam da su poljoprivredne subvencije pominjane u predizbornoj kampanji, ali možda grešim. U svakom slučaju teško da će posle ovoga vlada moći da napravi gluplji potez.

Nema razloga da pišem o tome zašto su poljoprivredne subvencije loše. Ne verujem ni da je Google u stanju da nađe pozitivne argumente. Srpske stranice se ne računaju.

I jare i pare

Sindikalci RTB Bor i lokalna samouprava traže hitnu privatizaciju. Obradovao sam se kad sam pročitao naslov jer zaposleni insistiraju na privatizaciji. Nažalost, kasnije u tekstu piše da traže hitnu privatizaciju 49% kapitala. Ne shvatam ih. Kao da su rekli: Hitno nas privatizujte da ostanemo državni. Izgleda da se kod nas termin privatizacija stvarno opasno izlizao.

Usput navode kako RTB Bor u poslednje vreme dobro posluje i iznose sledeće dokaze: Isplaćene zaostale zarade, i isplaćen prvi deo regresa od 15,000 din. Šteta što nisu pomenuli i kako su konačno, posle 30 godina terora one dlakave babetine, zaposlili mladu kuvaricu u kantini.