Pages

06 May 2009

Liberatarijanska zurka: poziv II

Dakle sve je poznato. Drugo libertarijansko okupljanje biće održano u četvrtak 7.5. s početkom u 20h. Mesto hepeninga je mali Underground (Pariska 1a, na ukrštanju sa onom ulicom što ide od Kalemegdana ka Patrijaršiji). Koncept je sličan kao i na prethodnom okupljanju, naša ideja je da se pusti Libekov film i da se u lepoj i neformalnoj atmosferi pretresu različite ideje.

Pa ko se oseća libertarijancem neka rezerviše gore pomenuti termin. Takođe komentatori i posetioci Tržišnog rešenja su dobro došli.

Tr je obezbedio prostor, DJ-a, šankere, dobismo i obezbeđenje gratis

Ko ne moze tacno u 20h nije bitno, nek stigne kad može, prostor je zakupljen cele večeri.

Novine "Finance"

Pišu da "Delta ostvaruje 15% srpskog BDP-a".

Ajde da je to objavio Kurir, ili Pravda, pa da još i razumem. Ali, da takvu nebulozu objavi list koji se zove Finance, e to već nije normalno.

Prvo, Delta zapošljava oko 20.000 radnika. Da li zaista iko misli da 1% ukupno zaposlenih (od oko 2 miliona zaposlenih u Srbiji) može da proizvede 15% BDP-a?

Drugo, pretpostavljam da se radi o tome što Delta možda ima prihod koji je tu negde oko 15% srpkog BDP-a. Ali, prihod firme i bruto dodata vrednost nisu ni približno ista stvar. Najočiglednije, ako Delta auto proda jedan Fiat Punto Grande, sve pare idu u prihod, ali u BDP ide samo mali deo. Čak, nema veze sa time da li je proizvod iz inostranstva. Ako Delta u Maxiju proda kesu Smokija, cela cena ide u prihod Delte, ali u BDP ide samo razlika u ceni koju je Delta ostvarila kao mera njene dodate vrednosti.

Bolje Aca Lukas nego Mišković

Boško Mijatović ima dobar tekst u Politici danas u kome se zalaže za stečaj (i posledično privatizaciju) fudbalskog kluba Crvena zvezda. Kao Partizanovca, ovakav Boškov predlog me veoma plaši.

Dve najčešće primedbe na predlog da sportske klubove treba privatizovati su "ko zna ko će da ih kupi" i "ugasiće klub, srušiti stadion i napraviti stanove i tržni centar". Probaću da odgovorim na ove primedbe.

Što se tiče novog kupca, pravi odgovor je - klub će kupiti onaj ko ponudi najviše para, što znači onaj ko najviše vrednuje to što kupuje. To ne znači da će klub kupiti najbolji mogući kupac, nego samo da će ga kupiti najbolji zainteresovani kupac. A više od toga se ne možemo nadati. Da li će to biti Mišković? Čisto sumnjam, ali svakako nije nemoguće. Međutim, ono što je ključno je da se tender dobro pripremi i da bude sasvim jasno šta se tačno prodaje. Imovinski odnosi su u Srbiji često veoma, veoma nejasni, naročito kada se radi o nekim "egzotičnim" pravnim oblicima, poput sportskih klubova.

Da li će kupac da ugasi klub? Kada to kaže neki Zvezdaš, ja se odmah nasmejem, pošto to znači da, i pored sve priče oko toga kako je "Zvezda najveći srpski brend", niko u to duboko ne veruje. Da li možete uopšte da zamislite da neko kupi Nike, ili Coca Colu, onda ih ugasi i počne da u njihovim fabrikama pravi gumene čizme ili šolje za kafu? Ako je nešto "jak" brend, niko nije lud da ga plati, a onda da ga ugasi. Osim ako nešto baš i nije tako jak brend kao što se misli.

Da li treba srušiti stadion? Moj odgovor je "verovatno da, ali ne nužno Zvezdin". Ako mogu Inter i Milan, Roma i Lacio, Juventus i Torino da igraju na istim stadionima, zašto su Partizanu i Zvezdi potrebni odvojeni stadioni? Jedna opcija je da Grad Beograd preuzme oba stadiona, jedan sruši i zemljište proda, a da drugi izdaje Zvezdi, Partizanu i kome god još želi. Ako Zvezda i/ili Partizan požele svoj stadion, neka ga naprave.

Mene je, kao Partizanovca, strah od toga da Zvezda dobije privatnog vlasnika. Konkurencija između privatne Zvezde i ovakvog Partizana bi onda zaista bila neravnopravna. Možda je ipak bolje da se agonija Zvezde nastavi, makar još koju sezonu. Treba ipak dati šansu i Aci Lukasu. Možda baš u njemu čuči nezapamćeni potencijal za menadžment, finansije i prepoznavanje mladih talenata.