Pages

12 April 2007

Zanimljivo pravilo

"Kurir" prenosi zanimljivu izjavu ministra i koordinatora Parivodića: "Prošle godine su usvojeni neki novi zakoni po osnovu kojih je obim državnih obaveza povećan u odnosu na prošlu godinu, pa će i troškovi u 2007. biti veći. Zato u junu ove godine neće biti jednostavno, nedostajaće sredstva, jer se po pravilu u tekućoj godini troši više nego u prethodnoj - tvrdi Parivodić."

Uzgred budi rečeno, Memoranumom o budžetu za 2007. godinu (strana 48.) je predvidjeno da će se javna potrošnja sa 38.4 % GDP-ja u 2006. smanjiti na 37.5% u 2007., 36.7% u 2008. i 35.9% u 2009. godini.

Vakcina protiv raka grlića materice

Pretpostavljam da bi filozofi bolje izveli ovaj induktivni lanac („nepotpuni“) ali da probam:

HPV (humani papiloma virus) izaziva rak grlića materice, bolest koja je veoma visoko na listi uzroka smrtnosti kod žena => HPV ima polovina ženske populacije => veliki deo populacije ženskog pola nalazi se u smrtnoj opasnosti od raka grlića materice => cela ženska populacija mora biti vakcinisana preventivno

Ko to kaže? Razne komisije, agencije, laboratorije, učeni umovi, CDC, FDA itd. Autoriteti. Onda u Srbiji dobijamo ovakvo „mnjenje“: „Sramota, zašto se još čeka u Srbiji sa obaveznom vakcinacijom? To je naša birokratija i javašluk, a pomor napolju od cervikalnog kancera...“

Ajde sad malo ja da dijagnostikujem. Jasno je meni da ljudska jedinka prirodno teži tzv. kognitivnoj štedljivosti ili efikasnosti. Lepo uzmu zdravo za gotovo autoritete u vidu komisija, medijskih mambo-džambo analitičara i eksperata. Naročito od kada država ekspertski brine o svim tim stvarima. Olenji se čovek. Dobro, kod zdravstvenih pitanja uglavnom HOĆE da veruju da nešto može da izleči nešto, a MORAJU da uzmu zdravo za gotovo epidemiološke podatke (nemaju alternativne). I onda dobijemo: GARDASIL. Novi lek za prevenciju raka grlića materice nudi nam uvek brižna Big Pharma. Prošle godine američka FDA odobrila upotrebu ovog leka za devojčice od 9 do 26 godina. Sada se lobira da vakcinacija postane obavezna.

Naravno prvo je prošlo u SAD. Mi kasnimo. Na srpskom sajtu Zdravi i lepi kažu: "Kompanija Merk Šarp end Doume (Merck Sharp & Dohme Idea Inc.) je prisutna u Srbiji od 1996. god i trenutno aktivno radi na dobijanju odobrenja za ovu revolucionarnu vakcinu, koja kod nas nosi komercijalni naziv SILGARD." Malo PR-a i eto ga...

Konačno da odmotam onaj falični induktivni lanac uz pomoć jeretičkog teksta koji je napisao SIGRID FRY-REVERE

1. HPV (humani papiloma virus) izaziva rak grlića materice, bolest koja je veoma visoko na listi uzroka smrtnosti kod žena.
Dva tipa HPV-a izazivaju rak grlića materice, stopa preživljavanja od ove bolesti je oko 90 posto ako se otkrije u ranoj fazi, od raka grlića materice oboli, prevalencija iznosi 27 na sto hiljda žena...

2. HPV ima polovina ženske populacije.
U SAD među ženama starosti 14 do 24, njih oko 34 posto ima HPV, Fry-Revere kaže da pomenuta kompanija Merck navodi 50 umesto 34 posto...Znači, puca se na epidemiologiju, a ona se lako lepi za naše kognitivne šupljine.

3. Veliki deo populacije ženskog pola nalazi se u smrtnoj opasnosti od raka grlića materice.
Od onih 34 posto, samo oko jedan posto čine HPV 16 i 18 koji izazivaju 70% svih cervikalnih kancera. Veću opasnost može da izazove lažno uljuljkivanje i zanemarivanje korišćenja kondoma ili redovnog odlaska kod ginekologa. O eventualnim mogućnostima negativnih efekata niko ne govori, oni se još uvek ne mogu proceniti na osnovu testiranja.

4. Cela ženska populacija mora biti vakcinisana preventivno.
Obavezna vakcinacija donela bi 700 miliona dolara firmi Merck za dva miliona Njujorčanki (cena vakcine 360$). Dixi.