Pages

04 December 2007

Američki demokrati i libertarijanci

Izbori za američki Kongres prošle godine bili su obeleženi rastućim skepticizmom libertarijanskih glasača prema kandidatima republikanske stranke, zbog loših rezultata Bušove administracije i republikanskog Kongresa po pitanju državne potrošnje i regulacije. Po osećanju mnogih među libertarijancima, republikanci su postali partija velike države, jednako kao i demokrati.

Ipak, neki, poput Brink Lindseya su predlagali alijansu sa demokratima, tvrdeći da libertarijanci treba da se odreknu svoje tradicionalne glasačke veronosti konzervativcima, i da nađu ne samo real-politički, več i ideološki kompromis sa "liberalima", oslanjajući se na zajedničku odanost "ideji građanskih sloboda", i pokušavajući da naprave "filozofsku sintezu Hajeka i Rolsa".

Iako verujem da Lindizijevo prevođenje libertarijanizma na levicu nije mnogo impresioniralo većinu libertarijanaca (ili možda jeste, ali negativno, kao što sam recimo ja bio šokiran) obećanje fiskalne odgovornosti koje su davali neki demokrataski kandidati možda im je olakšalo glasački izbor, tako da je značajan broj njih glasao za demokratske kandidate. Međutim, vrlo brzo, cela stvar se pokazala kao potpuni promašaj. Demokratski Kongres je samo nastavio onde gde je prethodni republikanski stao u širenju državnih izdataka i pork-barel investicija, i još možda dodao gas, a vodeći demokratski političari pokazuju da su sve nade u levo-libertarijansku alijansu u Americi bile potpuno iluzorne. Ti kandidati se bez razlike zalažu za etatizaciju zdravstvenog osiguranja, povećanje poreza i protive se slobodnoj trgovini.

Kampanja koju vode protiv NAFTA-e je posebno interesantna. Glavni promoter NAFTA- je bio upravo demokratski predsednik Bil Klinton. Međutim, kako primećuje Reason magazine, ovaj ugovor o spoljnotrgovinskoj liberalizaciji sada napadaju svi vodeći demokratski predsednički kandidati, uključujući i najizglednijeg, suprugu predsednika Klintona, Hilari. I to, što je posebno važno, sa "argumentom" da slobodna trgovina šteti američkoj ekonomiji jer vodi gubitku radnih mesta. Dakle, sa protekcionističkih i pozicija, a ne sa pozicija da je NAFTA polovična i nedovoljna liberalizacija (što je tačno).

Hilari Clinton: "NAFTA was a mistake to the extent that it did not deliver on what we had hoped it would."
Obama: "I would not have supported the North American Free Trade Agreement as it was drafted."
Edvards: "NAFTA is complete and total disaster."
Kučinić: "all copies of NAFTA should be humanely shredded and used as compost on shade-grown fair trade coffee, or something like that."

1990-ih godina su ameerički konzervativci smatrali Klintona levičarem. Njut Gingrič je predvodio pobedu u Kongresu 1994. godine sa parolom sprečavanja da Klinton instalira državu blagostanja. A Klinton je bio žestok zagovornik slobodne trgovine i globalizacije. Sećam se jednog predavanja u Moskvi na kome su ga neki ruski nacionalisti pitali zašto Rusija mora da usvaja slobodnu trgovinu, kad ona može sasvim fino napredovati i bez nje, na šta im je Klinton rekao: "pa vi možete skočiti sa 20 sprata, ali nemojte da se žalite kad se razbijete o beton". Ja sam u jednom ranijem svom tekstu u Helsinškoj Povelji koristio istu ovu Klintonovu parabolu protiv domaćih protekcionista.

Lako se može ispostaviti da je Klintova era, u odnosu na ono što nas možda čeka pod njegovom ženom ili Barakom Obamom, bila zlatno doba liberalnog kapitalizma u Americi i u svetu.

Piraterija i razvoj

Piraterija negativno utiče na privredni razvoj Srbije, ocenili su učesnici Regionalne konferenciji o zaštiti intelektualne svojine.

Zamislite da se u poslednjih deset godina plaćala puna cena za MS Office. Kako bi tačno to učinilo Srbiju naprednijom?

Ovde je moj stari post o intelektualnoj svojini. Dobrog moralnog argumenta nema ni za ni protiv intelektualne svojine. Većina se slaže da utilitarni argument sudi u korit poštovanja intelektualnih svojinskih prava, ali svaki utilitarni argument je promenjiv, on uvek zavisi od mesta i vremena. Za sada, čini mi se da je ignorisanje intelektualne svojine dobro služilo Srbiju. Zašto da tako ne ostane?