Pages

13 December 2008

Državni stanovi

Press:
Od 754, samo osam stanova je slobodno?! Pa ko živi u njima? Od ukupnog broja, 603 stana su u fazi dodele. To su stanovi koji su kupljeni 2003. i 2004. i koji su dati ministarstvima, a oni ih dodeljuju službenicima.

Ne znam za vas ali mene je prilično iznenadilo da je Vlada trošila novac poreskih obveznika na kupovinu stanova pre samo pet godina. Izgleda da dok plate u ministarstvima nisu sjajne i pod lupom su javnosti, neki državni službenici dobijaju stanove na korišćenje kao svojevrsni bonus. Na prvi pogled i nije tako strašno jer prema ministarki za NIP (mada ne znam koliko im je verovati) ovi stanovi ne mogu biti otkupljeni, pa taj bonus verovatno ne iznosi više od par stotina evra mesečno po službeniku. Ali ako već moraju da daju stanove na korišćenje "najboljim" kadrovima logičnije bi bilo da ih iznajmljuju ili da isplaćuju dodatak za iznajmljivanje. Ne samo što bi uštedeli novac već ne bi imali problema sa tužnim pričama koje idu u paketu sa stanovima. ...Imamo i stanove koji su neopravdano zauzeti, imamo stanove koje su nasledila deca ili bračni drugovi. Veliki je broj životnih priča koje su vezane za stanove.

Sigurno je da državni službenici dobijaju još sličnih benefita. Na novinarima istraživačima je da ih pronađu, a Agencija za osiguranje stambenih kredita (povoljni krediti za otkup) je verovatno prvo mesto gde bi mogli da pogledaju.