Pages

08 September 2009

Ekonomisti o Obami

Na Peščaniku Miroslav Prokopijević i Vojislav Pejović nastavljaju debatu o Obami od pre nekoliko meseci. Prokomentarisaću samo jednu od tačaka. Prokopijević je u prvom tekstu naveo da su dobri ekonomisti protiv Obame, na šta je Pejović odgovorio podacima koji pokazuju da profesionalni američki ekonomisti većinski podržavaju Obamu (66% članova Američke asocijacije ekonomista i kroz indirektno pitanje ko se od kandidata bolje razume u ekonomiju, 80% članova Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja).

Ovo su naizgled tvrdi podaci, ali u njima se krije velika pristrasnost. Stvar je u tome što akademski ekonomisti i inače, u svakom slučaju politički podržavaju demokrate. Prema podacima koje imam, članovi AEA se u odnosu 7:1 izjašnjavaju kao Demokrate (istraživanje Brookings Institution iz 2001). Ako se gledaju donacije ekonomista političkim kandidatima, odnos je 5:1 u korist Demokrata. Kad se ovolika politička pristrasnost uzme u obzir, onda ispada da je stepen podrške ekonomista Obami ustvari bio proporcionalni dosta manji od podrške McCainu.

(O političkoj naklonosti ekonomista Demokratama drugi put -- treba samo reći da stvar nije u ekonomistima nego u akademiji generalno. Ako se pogleda politička pripadnost drugih prirodnih i društvenih naučnika, ekonomisti su još i najmanje od svih akademika naklonjeni Demokratama. To je sigurno povezano sa činjenicom da najviše od svih podržavaju tržišne slobode.)

Pored ovoga ostaje i problem velikog Obaminog odstupanja od predizbornog plana. On je tada glumio umerenog političara i imao neke liberalne ekonomske savetnike, koje je odmah posle izbora gurnuo u drugi plan. Ja sam tokom primarnih izbora pisao postove o tome da je kod Demokrata Obama bolji od Hilary Clinton i Edwardsa jer je ekonomski liberalniji od njih, ali sada sam dosta siguran da Hilary ne bi ovako nacionalizovala firme i srljala u nezamapćeni budžetski deficit. Nema sumnje da je među ekonomistima, kao i među glasačima, bilo još naivnih.