Pages

20 June 2007

Birokratija

Svi mrzimo birokrate. Ali, ponekad se i sam iznenadim njihovim glupostima.

Recimo, vađenje potvrde da je firma platila porez. Uvek, ali uvek, se ispostavi da nešto dugujemo. Takođe, uvek se ispostavi da smo neki porez platili više nego što je trebalo. Međutim, ako duguješ hiljadu dinara na ime firmarine, a kod PDV-a si u pretplati milion dinara, prema njima si ti njima dužan i neće da izdaju potvrdu dok ne platiš firmarinu.

Drugi primer je čuveni izvod "ne stariji od šest meseci". Detaljno sam gledao izvod u više navrata i nisam našao ni jedan jedini podatak koji može da zastari - ime oca, majke, datum i mesto rođenja - ništa ne može da se u međuvremenu promeni. Jasno mi je da to postoji da bi opština uzela malo para, ali neka povećaju porez na imovinu i neka uzmu koliko im treba, samo da ne moram da gubim vreme na gluposti.

Da ne bude da kritikujem samo državu, slično je i u bankama. Recimo, desilo mi se da u jednoj privatnoj banci nisu hteli da prime uplatu na devizni račun moje keve. Rekli su mi da nemam ovlašćenje. Probao sam da im objasnim da ne želim da podignem, nego da uplatim pare i da im je ta politika potpuno nenormalna. Nisu pristali, a čini mi se da nisu ni ukapirali šta im pričam.

Međutim, prva dva primera se bitno razlikuju od trećeg. Posle par sličnih maltretiranja, ubedio sam kevu da promeni banku i sada je manje-više zadovoljna. A za izvod i potvrdu svaki put moram da idem na isti šalter.

Gazimestanska nirvana

Nikada mi nije bilo potpuno jasno zašto DSS i Koštunicu apsolutno ne interesuje ekonomija. Corax misli da su navučeni na nešto drugo. (karikatura preuzeta iz Danasa)

Kako je ko počeo

Kao što kaže Slaviša, retko ko počne kao liberal. Na njega su presudno uticali Friedmanov "Capitalism and Freedom" i Hayekov "The Constitution of Liberty".

Što se mene tiče, nekako sam oduvek bio skeptičan prema državi, možda zato što mi je otac u privatnom biznisu od početka devedesetih, pa sam video koliko mu je i kako država "pomagala". Međutim, mislim da sam postao pravi liberal tek kada sam otišao u Ameriku na postdiplomske (2002.) i kada sam pročitao Friedmanov "Free to Choose", a onda sam verovatno malo i "zastranio udesno" pročitavši "The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism" Miltonovog sina Davida.

Ko i kako je na vas uticao?

Društveno korisna greška

Teško je reći šta će biti sa DS-ovim obećanjem - "100 evra po hektaru". Ukupni budžet Ministarstva poljoprivrede je povećan samo sa 19 na 21 milijardu dinara, što znači da se učešće "agrarnog buddžeta" u ukupnom budžetu smanjilo. Koliko ja vidim, ukinute su "mere za unapređenje sela" i skoro sve pare su prebačene u liniju "subvencije za unapređenje poljoprivrede". Ta konkretna linija je povećana sa oko 6, na preko 11 milijardi dinara.

Ako ja to dobro tumačim, ukinuti su programi koji su imali nekog smisla (recimo, sufinansiranje izgradnje seoskih vodovoda), a sve pare će se trošiti na "unapređenje poljoprivrede". Izgleda i da razmišljaju o vraćanju premija za žito. Nažalost, namena para sa ove linije se utvrđuje uredbom, tako da dok se uredba ne usvoji nećemo znati na šta će pare biti utrošene.

Prilično je jasno da para za sto evra po hektaru nema, što je naravno dobro. Taman sam hteo da pohvalim novog ministra poljoprivrede što direktno krši predizborno obećanje, ali sam čuo drugu priču koja je izgleda tačna (imam potvrdu od dva nezavisna izvora). Naime, kada je pravljen budžet, u Ministarstvu poljoprivrede su uneli pogrešnu formulu u Excel tabelu, koja je dala da je ukupan iznos budžeta 35 milijardi dinara i ministar se sa time složio (otprilike, u ukupan zbir je uneta jedna budžetska linija i sve njene podlinije). Kada je takav predlog stigao u finansije, oni su uočili grešku i ispravili. Ministar poljoprivrede je tek na sednici Vlade video da mu je predloženi budžet samo 21 milijarda, ali je tada bilo suviše kasno da se bilo šta menja.

Da je cela ova priča donekle tačna, govori i ovaj intervju koji je ministar dao pre dve nedelje, a iz koga sledi da je očekivao da će budžet biti veći od 30 milijardi.

Prava mera

Mirko Cvetković:
Budžet za 2007. godinu obezbeđuje makroekonomsku stabilnost.

Šta bi ovo tačno trebalo da znači? Da li previše mali ili odveć veliki budžet garantuje makroekonomsku nestabilnost, a baš ovaj od 600 milijardi je potaman?

Želimo Vam kratak mandat

Aleksandar Popović:
Elektroprivreda Srbije neće se privatizovati dok traje moj mandat ministra.

Šteta, Aleksandar Popović mi je bio najdraži predstavnik DSS-a. Takođe ministar najavljuje poskupljenje električne energije privredi koja je do sada ostvarivala "ekstra" profit zahvaljujući niskim cenama struje. Na slobodnom tržištu bi privreda plaćala niže cene od građana. Više troše a takođe su fleksibilniji po pitanju izbora vrste energije nego građani.

Rođendan!

Danas je prvi rođendan Tržišnog rešenja. Hvala na posetama i na komentarima. Posebno hvala Larryju P. Jankovichu koji nam negde iz Kanade s vremena na vreme na engleskom poruči da smo izdali i socijalizam i srpstvo. Ne znam da li ste videli te komentare.

Za sada u proseku ima stotinak poseta dnevno. Dobro je što blog posećuju istomišljenici, ali je pravi uspeh tek ako smo uspeli i nekoga da konvertujemo. Menjanje ideologije je dobro, svako od nas je u jednom trenutku to uradio. Retko ko instinktivno počne kao liberal. Ja sam otkrovenje imao negde 1997. sa Friedmanovim "Kapitalizam i sloboda" u izdanju Global Booka. Posle me je Hayekov "Poredak slobode" zacementirao.

Inače, preko brojača se može pratiti kako se sve dolazi do sajta. Najveći broj su stalni čitaoci koji samo ukucaju adresu, ali svaki dan naiđe po nekoliko slučajnih prolaznika tražeći nešto na Googlu. Tipično se TR nađe na upisima kao "kapitalizam", "tržište", "demokratija" i slično, ali evo i nekih drugih slučajeva:
- mujo i haso
- najveće prevare u fudbalu
- sto evra po hektaru
- gajenje marihuane u beogradu
- šargarepa
- magarac
- garda cara lazara
- gde naručiti majce JSO
- ljubiša trgovčević
- mile luković ferari
- Hajdučka Garda Srpska
- šta kažu roditelji tenisera
- odakle potiče ime Slaviša.

Možda je neko od vas nastavio da nas čita...