Pages

04 June 2007

Koliko vredi NIS?

Manchester United je pre neki dan kupio dva igrača od po 19 godina -- Andersona i Nanija -- i platio po 25 miliona evra za svakog. Nikad niste čuli za njih a plaćeni su toliko? To je zato što je plaćena njihova procenjena buduća vrednost. Tako tržište radi. Investitori su, u proseku, pametni.

Siguran sam da to predaju u Harvard biznis školi. Boža Đelić to međutim ne zna, ili se pravi da ne zna:
Већинска приватизација НИС-а, као и Телекома и ЕПС-а није у игри. ... Сада НИС вреди, саветници кажу две, из компаније тврде четири милијарде, а једног дана ће то бити 10 или 15 милијарди долара.

Ako će NIS vredeti 10-15 milijardi dolara, ne postoji način da on danas vredi 2 milijarde; on danas mora vredeti 9-14 milijardi.

Ako je međutim tačno da NIS danas vredi 2 milijarde, šanse da će on u budućnosti vredeti 10-15 milijardi su blizu nuli. Verovatno neće vredeti više od 2,1 milijarde.

Pitanje za Božu Đelića -- Ako je iskren u proceni da NIS danas vredi 2, a da će za nekoliko godina vredeti 10-15 mlrd, zašto ne okupi privatni konzorcijum i kupi NIS za 2 milijarde, kasnije ga proda za tih 10-15, i tako za par godina zaradi oko 10 milijardi dolara i postane jedan od najbogatijih ljudi na svetu?

Loša nedelja za slobode u svetu

Venecuela - Čavez je ugasio RCTV kanal uz obrazloženje da više nema emitovanja za fašiste. Globovision, sada jedina nezavisna televizija koja se uglavnom može pratiti preko kabla, je dobronamerno upozorena da razmisle dokle žele da idu.

Pakistan - Mušaraf je takođe ugasio dva kanala. Geo News i Aaj su blokirani zbog prikazivanja programa koji su kritikovali vladu. Predsednik vlade, Šaukat Aziz, je rekao da veruje u slobodu govora ali da vladine institucije ne treba kritikovati.

Tajland - Vrhovni sud je zabranio najpopularniju partiju u zemlji. Preko 100 partijskih lidera više neće moći da učestvuju u politici.

Malezija - Vrhovni sud je zabranio Lini Džoj da pređe iz islama u hrišćanstvo upkros ustavu koji garantuje religijske slobode. Objašnjenje, ne može se religija promeniti preko noći. Lina je prešla u hrišćanstvo pre 18 godina.

Ekonomski nacionalista (ali razuman)

Tako Boža Đelić (sve sa tekstom u zagradi) opisuje sebe u intervjuu (deo 1, deo 2) za Politiku. U tom smislu, tvrdi da NIS ne treba privatizovati za sada (samo prodati 25%), da JAT možda treba prodati, a da je Energoprojekt "u ovom trenutku pod velikim pritiskom onih koji bi da ga polome i rascepkaju kako bi što jeftinije došli do njegovih delova i od njih napravili skromne podizvođače" i dodaje "da bi država trebalo da odbrani jedan takav gigant koji ima potencijal da zaposli našu operativu i izvozi naše usluge."

Lični autsorsing

Wall Street Journal ima zanimljiv tekst o ličnom autsorsingu, novom trendu na internetu. Kao i velike kompanije, sada i individue mogu da angažuju strance preko interneta da im odrade neki posao. U tekstu se navode primeri držanja časova matematike, dizajniranja nove kuhinje, ili popunjavanja poreske prijave, uglavnom po mnogo nižoj ceni.

Tekst navodi da je izvesna glumica Michele Greene angažovala asistenta iz Indije da joj pomogne oko organizovanja putovanja i plaćanja računa. I kaže da je veoma zadovoljna.

Ako tražite posao, ili ako vam treba neko da vam organizuje svadbu, probajte na www.guru.com.

Rusi dolaze

Ministar Ilić je već najavio da je Aeroflot (51,17% u vlasništvu države, sastav UO ovde) zainteresovan za JAT. Izgleda i da je i moskovski aerodrom "Šeremetjevo" (nisam našao podatke o vlasničkoj strukturi, sigurno 100% državni) zainteresovan za "privatizaciju" beogradskog aerodroma. O tome zašto to nije baš najsrećnije rešenje, pogledajte ovaj tekst u The Economist-u. Jedan citat:

"Sheremetyevo is war. The international terminal was built for the 1980 Olympics, to showcase the Soviet Union's modernity; now it recalls the old regime's everyday callousness (the anarchic domestic terminal is even worse). On a bad day, the queue at passport control stretches almost to the runway."

U zavisnosti od ukusa, možda Vam se nešto i svidi:

"The immigration officer—usually sporting peroxide blond hair, six-inch heels and an abbreviated skirt—offers an early insight into Russian notions of customer service."