Pages

01 June 2008

Kralj Abdula

Već godinama na CNN-u u jednom džinglu slušam jordanskog Kralja Abdulu kako ponavlja već bajatu frazu "demokratija ima različito značenje za različite ljude." Naravno, postoji mnogo definicija demokratije. Ipak, svaka definicija pa i one najosnovnije podrazumevaju izbor predstavnika građana. Neke definicije podrazumevaju veći broj pozitivnih prava, neke ustavom ograničenu vladu, postoje predsednički i parlamentarni sistemi, ali tu se uglavnom razlike završavaju. Svaki oblik demokratije kao osnovno načelo podrazumeva izbore.

Međutim, kada Kralj Abdula kaže da demokratija ima različito značanje za različite ljude, on misli da postoji i oblik demokratije koji ne podrazumeva izbore. On smatra da je sistem u kome je sva izvršna vlast nasledna i gde monarh imenuje ceo gornji deo parlamenta, kao što je slučaj u Jordanu, samo još jedan oblik demokratije. Nije.

Ustvari, ono što Kralj Abdula zaista misli jeste da demokratija ima različito značenje za različite vladare. Kada bi pitali ljude u Jordanu, Kini, Kubi ili Saudijskoj Arabiji malo je verovatno da bi se oni dobrovoljno odrekli svog prava da biraju vlast. To su dokazali i građani Venezuele koji su na referendumu glasali protiv izmena ustava koje bi inače popularnog Hugo Chaveza učinile doživotnim predsednikom.

Sledeći put kada čujete izjavu Kralja Abdule imajte u vidu da on govori samo u svoje ime, ne i kao predstavnik pet miliona građana Jordana.