Pages

03 December 2009

A nedelju dana posle Klimagejta

Jeffrey Sachs ima članak o globalnom zagrevanju sa naslovom: "Dosta politike -- vreme je za vođstvo eksperata."

Lament nad TV-om

Pre neki dan je u Politici tema dana bilo istraživanje koje je pokazalo da su Srbi "svetski šampioni u gledanju televizije". Kao da je gledanje televizije u najmanju ruku jednako pokušaju samoubistva, brojni eksperti su dali svoje objašnjenje ovog navodnog problema. Te to je rezultat samoće i otuđenosti, te to je rezultat "lenjosti duha i manjka para", te "opšte propasti" i tako dalje. Nikome nije pala na pamet elementarna stvar - TV program u Srbiji je bolji i jeftiniji nego u većini drugih zemalja.

Ponoviću - TV program u Srbiji je izuzetno dobar. Ako imate osnovni SBB-ov paket bukvalno nema šanse da ne naletite na nešto što vas zanima. Da li su to filmovi, serije, sport, informativni program, obrazovni program, naučni program, crtani filmovi, muzika (bilo koje vrste) sigurno ćete naći nešto što vam se sviđa. I sve to za 7-8 evra mesečno!

Ali, čak i bez tih 7-8 evra dobijate iznenađujuće zabavan program "iz antene". Za one koji će da se žale zbog Farme, Velikog brata ili Zvezda granda - razmislite, da li postoji ijedna druga oblast u kojoj od firmi dobijate toliko toga za džabe. Što se mene tiče, isped domaćih TV stanica (gde ne računam RTS jer ga plaćam) je samo Google.

Nuklearke

Izjava ruskog ambasadora je rasplamsala raspravu o izgradnji nuklearke. Stručnjak za nuklearke Dejan Dimov za Danas kaže:

Moratorijum je usvojen 1989 godine. Njegovom usvajanju je prethodio referendum kao i četvorogodišnja javna rasprava širom bivše Jugoslavije. Političke strukture bile su na strani izgradnje nuklearki, ali je mišljenje stručnjaka i javnog mnjenja preovladalo - kaže Dimov i dodaje da bi Srbija trebalo da se okrene alternativnim izvorima energije i da se u tom pogledu ugleda na Nemačku i Švedsku, koje su na taj način rešile problem nedostatka energenata.

Nemačka, inače, ima 17, a Švedska ima 10 nuklearki. O ostalim evropskim zemljama pogledajte sajt Evropskog udruženja za nuklearnu energiju. Ja mogu samo da zaključim da od "ozbiljnih" (u smislu veličine) zemalja nuklearku nemaju samo Italija, Grčka, Austrija, Portugal, Poljska i Belorusija.

Niske kamate ili olakšani uslovi zaduživanja

Na sajtu Klivlendskog FED-a je objavljen kratak tekst u kojem se porede američko i kanadsko tržište nekretnina. Pošto je kanadsko tržište prošlo znatno bolje (vidi sliku), autor analizira uzroke sloma američkog tržišta - da li je do njega došlo usled preniskih kamatnih stopa ili usled olakšanih uslova zaduživanja (niži depozit i slično).



Autor zaključuje:

Poređenje Kanade i SAD nam sugeriše da je politika niskih kamatrnih stopa u obe zemlje doprinela rastu tržišta nekretnina u periodu 2001. - 2006, ali i da je olakšavanje uslova za zaduživanje u SAD bio kritičan faktor u stvaranju uslova za slom tržišta.

Dobrovoljni porezi

Na sajtu organizacije Americans for Tax Reform se nalazi spisak američkih država koje su građanima omogućile da uplate dodatne pare, ukoliko smatraju da im je određeni porez suviše nizak.

Efekti? Na primer, poslednji ček u Arkanzasu je uplaćen januara 2005. godine.

Međutim, iako se očigledno radi o inicijativi koja nije imala finansijskog efekta, imala je više nego značajan politički efekat. Naime, kad god bi neko u kampanji izašao sa tvrdnjom da "neki ljudi smatraju da treba da plate veće poreze", odgovor bi bio jasan - "pa neka uplate".

Massachusets ima zanimljiv metod - kada popunjavate poresku prijavu, sami birate da li ćete da platite porez po stopi od 5,35% ili 5,85%. Ne znam kakvi su efekti, ali naslućujem.