Pages

06 July 2011

Šta ne valja sa Ronom Paulom?

Ne valja ništa, ako pitate profesora Gregory Hiltona. On je napisao tekst od više hiljada reči da bi pokazao šta je sve pogrešno sa Ronom Paulom, i njegovom filozofijom. A mislim da suštinu prigovora najbolje opisuje sledeći, rezimirajući pasus, negde pred kraj teksta:
Ron Paul’s answer is always the same simplistic solution. Remove the role of the federal government and everything will be fine. All Republicans advocate a balanced budget and major cutbacks in government programs, but there are many vital areas in which it would be foolish to abolish federal role.

Zamislite, koji bi još "konzervativac" verovao u tako nešto poput uklanjanja moći federalne vlade kao rešenje svih problema. Recimo štampanje novca, zdravstveno osiguranje, penzije, subvencije za poljoprivredu, Amtrak, obrazovanje, energija, fino štelovanje klime...Kako bi svet opstao bez američke federalne vlade da kontroliše sve ovo? Ko bi još hteo da ukine Fed ili da privatizuje usluge socijalne države, osim provincijskog zatucanka iz Teksasa koji je "protiv progresa" (Hiltonova formulacija)? Pa zemlja bi se otkinula od svoje ose i otkotrljala pravo ka suncu. Ne, ne - kao što znamo, "pravi konzervativizam" znači očuvanje svih blagodeti progresivne ere, New Deala i Great Society, ne njihovo uništavanje ili razmontiravanje. Konzervativac nije revolucionar, on je čuvar onog što su mu Vudro Vilson, FDR i LBJ ostavili u nasleđe.

Zabrinjavajuće

Izašao je novi izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj "Life in Transition". Pun je vrlo zanimljivih grafikona i podataka, a evo dva koja su mene posebno zabrinula (oba na strani 22.).


Ako ne vidite lepo, podrška tržišnoj privredi u Srbiji je treća najniža među ovim zemljama (niža je samo u Francuskoj i Letoniji) i opala je od 2006. sa recimo 45% na oko 28%. Drugi grafikon možda treba i više da nas zabrine - podrška demokratiji je u Srbiji niža od svih drugih zemalja, a takođe je dramatično opala, sa recimo 52% na 38%. Koliko je sve ovo uzrok, a koliko posledica ponašanja političara, nemam pojma.

PS. Tek pošto sam prošao kroz ceo izveštaj u potrazi za podacima koji se odnose na Srbiju, shvatio sam da na kraju izveštaja idu lepo rezimei po zemljama - sve što se odnosi na Srbiju se nalazi na 100. i 101. strani.