Pages

03 February 2008

Radikali i demokratija

Lider Lige socijal-demokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je, gostujući na TV B92 da je Tomislav Nikolić, priznajući poraz na izborima, ipak pokazao "državničko držanje". "Nemojte imati nikakvu sumnju, da je Tomislav Nikolić osporio rezulatate izbora, mi bismo već večeras imali sukobe na ulicama. Razlika u osvojenim glasovima je dovoljno mala za tako nešto", rekao je Čanak.

Čanak je u pravu. Jedna stvar koja se ne može osporiti Radikalima je da su uvek bili privrženi demokratiji. I pod demokratijom mislim ni manje ni više nego demokratija -- metod izbora vlasti voljom većine. Ne ljudska prava, manjinska prava, vladavinu zakona, evropsku orijentaciju i ostale lepe stvari koje su u međuvremenu strpane u taj termin, nego metod odlučivanja. Radikali poštuju volju većine i to ih čini demokratskom strankom. (Ovde pada na pamet besmrtna misao Čede Jovanovića: "Oni su dobili većinu, ali ta većina nije demokratska" -- što je naravno contradictio in adjecto.)

Za mlađe koji se možda ne sećaju, Radikali su na presudnim izborima septembra 2000. prvi izbrojali glasove i priznali poraz Miloševića, i samim tim i vlade u kojoj su i sami sedeli. Da tada to nisu uradili, ne znamo kakav bi bio konačan ishod. Izborna demokratija sama po sebi ne znači mnogo ako nema ograničene vlade i vladavine prava, tako da to što poštuju pravila demokratske igre Radikale i dalje ne čini boljim u smislu političkog programa. Ali mora se priznati da su poštovanjem tih pravila za sada doprineli konsolidaciji demokratije u Srbiji.

Predsednički izbori

Pobedio je Boris Tadić. Između ostalog i zahvaljujući ljudima koji su za njega glasali zapušenog nosa. Nadam se da je ovo poslednji put da glasam protiv.

Kosovo se brani srcem

Jedan od preduslova da registrujete besplatne akcije je da ste upisani u birački spisak. Prvo mi se učinilo da je taj preduslov tehničke prirode jer RIK ima centralnu databazu. Ipak, pre će biti da je u pitanju elegantan način da se spreče kosovski Albanci da dobiju besplatne akcije. Oni tradicionalno ne glasaju pa ih nema u biračkim spiskovima. Sve ostale uslove ispunjavaju. Državljani su Srbije a ima i punoletnih.

Kosovski Albanci su takođe doprinelu razvoju javnih preduzeća pa bi verovatno bilo fer da i oni dobiju deo akcija. Argument protiv bi mogao da bude da Srbija nema ingerencije nad privatizacijom na Kosovu, pa bi besplatne akcije možda trebalo da budu stvar kosovske vlade. U tom slučaju se primenjuje teritorijalni princip. Ako Kosovo ima mogućnost da privatizuje svoja preduzeća zašto to pravo ne bi imala i Vojvodina?

Meni se čini da je naša Vlada u ovom slučaju postupila neprincipijelno. Da bi branila suverenitet nad Kosovom Vlada Srbije plaća kosovski strani dug, zašto ne brani suverenitet i sada kada su akcije u pitanju? Verovatno zato što bi ta odluka bila daleko nepopularnija od plaćanja stranog duga. Građani bi dobili manje novca da se deli na više delova, što u predizbornoj kampanji nikako ne pomaže. Većina Srba jednostavno ne bi uživala u činjenici da Albanci koriste privilegije na koje bi kao građani Srbije imali pravo.

Zamislite da Albanci odu korak dalje i odluče da izađu na izbore. Prosečan srpski nacionalista bi se verovatno obradovao mogućnosti da Hašim Tači bude potpredsednik Vlade Srbije. Valjda ta teritorija dolazi i sa Albancima a ne samo sa srednjovekovnim crkvama, ili to nije paket aranžman koji smo spremni da prihvatimo.