Pages

09 April 2007

Diznilend sa smrtnom kaznom

.. ili Singapur ovih dana prolazi kroz retku političku debatu jer vlada planira da poveća plate ministrima. To samo po sebi ne bi bilo ništa čudno da ministar u vladi tokom prve godine svog mandata ne zaradjuje oko $800,000 godišnje, a kasnije i nekoliko puta više. Poredjenja radi plata američkog predsednika je oko $400,000 što slaba politička opozicija koristi kao jedan od argumenata protiv povećanja zarada.

Lee Kuan Yew, bivši premijer odgovoran za razvoj Singapura, tvrdi kako ekonomiju od 210 milijardi dolara ne mogu da vode slabo plaćeni službenici i da bi povećanje koštalo 0.02% BDP-a. Iskusno dodaje da ukoliko ne dodje do povećanja plata ministrima gradjani Singapura rizikuju da im žene postanu spremačice u inostranstvu.

Ja stvarno ne znam ko je u pravu, argumenti i jedne i druge strane su mi logični, ali mi je drago da se ova ideja dosta kritikuje u Singapuru. Ako ekonomske slobode vode do političkih sloboda, onda je krajnje vreme da se i u Singapuru organizuju izbori.

Sloboda diktature na jutjubu

Većina tajlandskih intelektualaca i stranaca koji žive u Bankoku su bili apsolutno oduševljeni kada je vojna hunta zamenila izabranu vladu prošlog septembra. Velika pobeda Davida nad Golijatom, trijumf srednje klase nad neizmerno bogatim predsednikom vlade. Ceo prevrat je organizovan uz parolu više sloboda običnim ljudima, a vojnici koji su organizovali prevrat su dočekani cvećem u Bankoku.

Ipak, 8 meseci kasnije, izgleda da je sve manje sloboda, kako političkih tako i ekonomskih. U februaru je ministar finansija podneo ostavku jer je berza zbog nepromišljenih izjava vojnih lidera izgubila 20% preko noći. Svetska banka je zvanično spustila očekivanja o rastu BDP na 4.3 sa 4.6%. Najnoviji uspeh tajlandske hunte je zabrana Youtube sajta zbog video klipa koji ismeva tajlandskog kralja.

Ono što mi nije jasno su motivi za opštenarodnu podršku ovoj diktaturi? Mislim da je pre u pitanju zavist prema velikom bogatstvu prethodnog premijera nego želja za većim slobodama. Jedno je sigurno filozofija da komšiji crkne krava sigurno neće pomoći bržem razvoju -- mi to bar najbolje znamo.