Pages

13 February 2011

Zli eksploatatori

Juče i danas sam saznao zašto nema novih radnih mesta. Elem problem su zli poslodavci koji teraju radnike da rade prekovremeno i neprijavljeno. Zbog takvih praksi ne otvaraju se nova radna mesta. Tekst nudi potpuno besmislene zaključke i stoga se vredi osvrnuti na tu vezu izrabljivanja i nezaposlenosti.

1. Rad, a posebno onaj nekvalifikovani i osrednje kvalifikovani je obilan faktor na tržištu. On mora da bude jeftin, a kako država svojim merama podiže njegovu cenu iznad tržišne, tržište reguje na način na koji može - neplaćenjem doprinosa, produženjem radnog vremena i slično. Kada se cena rada ne bi veštački podizala imali bi manju nezaposlenost, niže plate i verovatno normalnije radno vreme zaposlenih.
2. Cena rada u privatnom sektoru je niska jer taj isti privatni sektor mora da finansira raspojasanu državnu potrošnju koja uglavnom ide u plate u javnom sektoru i penzije.
3. Da je postojeća cena rezultat nekih magičnih sila eksploatacije, a ne tržišnog ugovaranja, firme koje "eksploatišu" radnike imale bi problem sa fluktuacijom i nepopunjavanjem radnih mesta. Kako toga nema, očigledno je da je ovde reč o tržišno određenoj ceni rada.
4. Ovo se nekome ne mora svideti, ali nisu za to krivi poslodavci, nego država koja nije stovrila ambijent za investiranje, porast produktivnosti i posledično porast plata. Ako bi bilo više radnih mesta radnici bi imali veću moć jer bi oni mogli pretili otkazima, jednako koliko i poslodavci.
5. Kako se u najboljem duhu mešanja uzroka i posledica poziva na inspekcije i kažnjavanje "zlih poslodavaca" treba informisati one koji bi to radili da bi jedini rezultati bili još manje radnih mesta, dalje izmeštanje privrede u sivi sektor i još manji nivo plata. A najomrženiji poslodavci bi i dalje živeli mnogo bolje od radnika, ali bi zapošljavali radnike u nekoj drugoj državi.
6. Subjektivne ocene o tome šta je mala plata, mnogo rada i slično, su potpuno irelevantne sa stanovišta ponuđene analize. Ono što je sigurno je da su neprijatelji dobrog života radnika upravo ni koji se upiru da ih štite, a da su pravi prijatelji radnika tržište i "zli" kapitalisti.