Pages

25 September 2007

Ahmedinedžad na Kolumbiji

Možda je predavanje bivšeg predednika Harvarda Larija Summersa na Stanfordu otkazano zbog njegovih politički nekorektnih izjava, ali zato nije predavanje na Kolumbiji poznatog istoričara Holokausta i borca protiv američkog imperijalizma, predsednika Irana Mahmuda Ahmedinedžada.

Sloboda govora koja nije važila za Larija Summersa, omogućila je Ahmedinedžadu da uprkos protesima studenata i raznih grupa, te neprijateljskoj najavi dekana Univerziteta koji ga je nazvao "brutalnim diktatorom" održi svoju seansu na Kolumbiji.

Meni je najzabavnija bila sledeća njegova izjava, koja je odgovor na pitanje jednog od prisutnih o brutalnom postupanju sa homoseksualcima u Iranu:
"In Iran, we don't have homosexuals, like in your country. ... We don't have that phenomenon."

Tako ni u Sovjetskom Savezu nije bilo alkoholizma, još manje homoseksualnosti. Isto ni kod Hitlera...

CEFTA ratifikovana

Dobra vest. Mada napominjem da imam rezervi prema FTA-ovima generalno (pogledajte raspravu u komentarima).

U svakom slučaju, CEFTA je ratifikovana. Jedna od bitnijih stvari, koja prolazi relativno neprimećeno je takozvana "dijagonalna kumulacija" porekla. Radi se o tome da su na tržište EU sve CEFTA zemlje mogle da izvoze svoje proizvode bez carine. Međutim, pod "svojim proizvodima" su se smatrali samo proizvodi kod kojih je učešće domaće dodate vrednosti više od 50%. Tako je proizvod koji je imao 40% kineske, 45% srpske i 15% makedonske dodate vrednosti bio suštinski apatrid, odnosno nije imao definisano poreklo, pa nije imao ni preferencijal ka EU. Od sada, sa stupanjem na snagu CEFTA sporazuma dozvoljava se kumuliranje srpske i makedonske dodate vrednosti. Veoma bitno, naročito za tekstilce, recimo, gde se pamuk uveze iz Egipta, tkanina se napravi u Srbiji, pa košulja sašije u Bosni.

Druga stvar, koja može biti bitna, je moguće uvođenje "Made in CEFTA" etikete. Time će akcije "kupujmo srpsko (hrvatsko, bosansko, crnogorsko...)" postati bespredmetne.

Ljudi, blogujte!

Smisao ovog posta je da motiviše čitaoce Tržišnog rešenja da pokrenu svoje blogove. Za ovih nekoliko meseci koliko pišem na TR-u, video sam da ima dosta komentatora koji zaista imaju šta da kažu. Da li se slažemo ili ne, nije ni bitno. Zašto biste to što imate da kažete ograničili na komentar na ovom blogu?

Budući da ovo ne radim iz materijalnih razloga, konkurencija mi uopšte ne smeta. Čak šta više - što više blogova, to više tema za komentarisanje.

Verujte, sa tehničke strane, danas je veoma jednostavno blogovati. Blogger je toliko jednostavan za korišćenje da je to prosto fenomenalno. A još je i besplatan.