Pages

27 July 2007

A i šire!

Sindikalac za Kurir, o mogućem zatvaranju "Zastava zapošljavanje i obrazovanje" i prestanku primanja nezarađenih plata:

- Gašenje ZZO destabilizovalo bi "Zastavu" i grad Kragujevac, pa i državu - kaže Milić.

Pravo svojine i diskriminacija

Jedno od često raspravljanih pitanja, posebno u Americi, je da li je koncept privatne svojine "jači" od zabrane diskriminacije. Po meni, jeste, ili barem treba da bude. Privatna svojina znači da vlasnik stana može da zabrani pristup kome god želi. Natpisi na vratima stana poput "zabranjen pristup muškarcima", "zabranjen pristup starijima od 65 godina", "zabranjen pristup Srbima", ili "zabranjen pristup vernicima" su potpuno legalni i predstavljaju suštinu privatne svojine.

E sad, šta je tačno drugačije u situaciji kada se umesto stana, radi o splavu? Da li je poslovna politika firme koja zabranjuje pristup Romima na određeni splav suprotna zakonu? Ne znam, vest je prilično štura i neprecizna, ali ja stičem utisak da uopšte nije kažnjeno pravno lice ni vlasnik, već radnik obezbeđenja i to sa šest meseci zatvora. To mi je malo čudno, jer je on verovatno postupao po instrukcijama gazde. Ako uopšte ikoga treba kazniti (a verujem da ne treba), onda su to firma i gazda.

Da li bi praksa nekažnjavanja diskriminacije vodila do sveopšte diskriminacije? Moguće, ali mislim da ne. Koga zanima zašto, neka pogleda neke od legendarnih radova Nobelovca Garyja Beckera, ili govor koji je održao prilikom dodele Nobelove nagrade (na stranama 2,3 i 4 pominje svoj rad na temu diskriminacije), a imao je i post o pozitivnoj diskriminaciji na svom blogu .